Actualitate

Brânduşele de toamnă, o specie de flori rare, au umplut curtea unui horticultor din Bardar

Brânduşele de toamnă, o specie de flori rare, au umplut curtea unui horticultor din Bardar

Un covor de flori violet îi aşteaptă la Bardar pe iubitorii de frumos. Grădina unui horticultor s-a umplut de brânduşe de toamnă, o specie de flori rare înscrise în Cartea Roșie a speciilor pe cale de disparitie.

ZFR

GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: Aceasta este cea mai mare plantaţie de brânduşe de toamnă din Republica Moldova, care se întinde pe o suprafaţă de 3 ari.

Datorită microclimei unice, câmpurile înfloresc aici la începutul lunii septembrie iar florile se menţin aproximativ patru săptămâni. Dacă bulbii de lalele sau de brânduşe de primăvară sunt un deliciu pentru rozătoare, brânduşele de toamnă sunt evitate de dăunători, bulbii lor fiind otrăvitori, şi astfel cultura nu este în pericol.

În grădina familiei Luchiţa pot fi găsite mai multe de specii de brânduşe, cu o varietate mare de forme și culori.

GHEORGHE LUCHIŢA, horticultor: Primele brănduşe de toamnă noi le-am obţinut de la Dendrariu din Chişinău acum vreo 20 de ani în urmă. După care lent le îmulţim, le creştem. Sunt brănduşe violet. Acesta este un soi de om făcut. Un bulp poate produce până la zece flori. Sunt brănduşe d eculoare alba. Sunt brănduşe cu foate multe petale. Un exemplu posibil cnel mai frumos soi de brănduşe de toamnă.

Deşi este gingaşă şi are un miros plăcut, brânduşa de toamnă este una din cele mai toxice plante şi i se mai spune şi "brânuşa morţii", din cauza substanţelor nocive care se găsesc în bulb şi în seminţe.

ZFR

GHEORGHE LUCHIŢA, horticultor: Noi mai mult creştem pentru décor. Bucheţelele din brănduşe de toamnă sunt foarte rezistente, foarte bine se potrivesc cu rochiile albe. În cazul brăduşelor, acestea practice nu au nevoie de îngrijire. Doar e necesar câteodată buruienile să le scoatem. Buruienele de obicei cresc mai înalte ca brănduşele de toamnă.

În această perioadă, intrarea pentru vizitatori este oarecum gratuită. Unica condiţie este să cumpere bulbi de brănduşe.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter