Şeful diplomaţiei europene a îndemnat ţările Uniunii Europene să economisească energia şi să accelereze investițiile în surse regenerabile pentru a rezista la iarnă fără gazele ruseşti. Franţa, Italia şi Spania cer Comisiei Europene să elaboreze un proiect de lege pentru a obliga marile firme din tehnologie să achite o parte din cheltuielile necesare modernizării reţelelor de telecomunicaţii. Şi, de astăzi, toate statele UE trebuie să aplice normele privind îmbunătăţirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a părinților. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.
U.E. SE PREGĂTEŞTE DE O IARNĂ GREA
Pentru a rezista iarna viitoare fără gaze ruseşti, ţările Uniunii Europene trebuie să economisească energia, să accelereze investițiile în surse regenerabile și să desfășoare o campanie globală pentru eficiență energetică. E îndemnul transmis de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.
El notează pe blogul său personal că acest obiectiv nu va fi uşor de atins şi că UE va trebui să dea dovadă de solidaritate în luarea unor decizii dureroase pentru economiile statelor membre. Borrell a subliniat că Rusia foloseşte energia ca armă şi ar putea întrerupe complet livrările de gaz spre UE până la începutul iernii viitoare. Gazprom a suspendat parţial sau integral furnizarea gazului spre 12 state ale Uniunii Europene, iar în ultimele zile a redus livrările prin conducta Nord Stream până la 20 la sută din capacitatea de transport a acesteia.
GIGANŢII IT, AR PUTEA IMPULSIONA ECONOMIA U.E.
Franţa, Italia şi Spania cer Comisiei Europene să elaboreze un proiect de lege pentru a obliga marile firme din tehnologie să achite o parte din cheltuielile necesare modernizării reţelelor de telecomunicaţii. Potrivit unui document consultat de Reuters, primii şase dintre cei mai mari furnizori de conţinut sunt responsabili pentru 55% din traficul pe internet.
Asta generează costuri specifice pentru operatorii europeni de telecomunicaţii în termeni de capacitate, într-un moment în care fac deja investiţii mari în cele mai costisitoare părţi ale reţelelor cu 5G şi cu fibra optică Fiber-To-The-Home, concepută special pentru conectarea la internet a locuinţelor sau a birourilor. Potrivit unui studiu al Asociaţiei Europene a Operatorilor de Reţele de Telecomunicaţii, o contribuţie anuală de 20 de miliarde de euro la costurile cu reţelele din partea giganţilor din tehnologie, ar da un impuls de 72 de miliarde de euro economiei Uniunii Europene.
DREPTURI LA VIAȚA PROFESIONALĂ ȘI CEA PRIVATĂ
De astăzi, toate statele UE trebuie să aplice normele adoptate în 2019 la nivelul blocului comunitar pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și a îngrijitorilor. Aceste norme stabilesc standarde minime pentru concediul de paternitate, concediul pentru creșterea copilului și concediul pentru îngrijitori.
Sunt oferite şi drepturi suplimentare, precum e programul flexibil de lucru, care le va permite oamenilor să-şi continue cariera având timp şi pentru viața de familie. Directiva privind echilibrul între viața profesională și cea privată are ca obiectiv creșterea participării femeilor pe piața muncii. În prezent, în UE rata de ocupare a forței de muncă pentru femei este cu aproximativ 10 la sută mai mică decât pentru bărbați.