Politic

Fost ministru al Apărării: „Precedentele guvernări au făcut business din energia electrică și din gaz”

post-img
Anatol Șalaru
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, susține că precedentele guvernări au făcut business din energia electrică, din gaz și atâta timp cât a existat Transnistria, cetățenii Republicii Moldova nu au avut o securitate energetică. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Noi am cumpărat, chiar și actuala guvernare a mers la Sant Petersburg unii și au negociat aiurea cu Miller și Gazpromul, dar vina mare aparține precedentelor guvernări care au câștigat bani din asta. Guvernarea noastră trebuie să vină cu mesaje clare, încurajatoare pentru cetățeni, că noi vom supraviețui, vom avea bani să cumpărăm și gaz și energie electrică,” a declarat Anatol Şalaru în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Prin urmare, fostul ministru al Apărării spune că bombardamentele din  Ucraina blochează sistemul rețelelor energetice ucrainene, cad și indirect suntem și noi victime. 

„Fiindcă energia electrică care vine în R. Moldova din România intră la Isaccea partea stângă a Prutului, trece mai departe prin Ucraina și de acolo vine prin Transnistria în R. Moldova. Și, aici ori sunt blocate rețelele electrice din Ucraina și fizic nu poate să ajungă energia electrică în R. Moldova, ori transnistrenii dacă primesc ordin de la Putin ne blochează, opresc curentul,” spune Anatol Șalaru.

Totodată, Șalaru a menționat că acum se construiesc cele două rețele de la Suceava la Bălți și de la Cahul la Chișinău, dar mai durează un an și ceva, iar până atunci nu se știe de câte ori se va stinge lumina, cât va trebui să înghețăm și că oricând Rusia poate să ne închidă și gazul.

„Pe Putin îl interesează să schimbe guvernarea la Chișinău, să dea vina pe Maia Sandu, pe guvernul pro-european din Chișinău. Sperăm să-și ducă mandatul până la capăt pentru că alternativă ar fi Putin, cu Dodon, Ivan Ceban, Șor, toată gașca lor, fiincă aceștia sunt oamenii care s-au vândut intereselor Rusiei, ei au spatele asigurat de către Putin,” a mai adăgat fostul ministru.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 25 noiembrie o puteți vedea în continuare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter