Actualitate

Se caută ac de cojoc pentru politicienii din R. Moldova care merg la Moscova

Se caută ac de cojoc pentru politicienii din R. Moldova care merg la Moscova

Autorităţile caută un mecanism prin care să poată verifica scopul şi legitimitatea vizitelor unor politicieni de la Chişinău la Kremlin. Se întâmplă după ce Serviciul de Informaţii şi Securitate a prezentat dovezi despre faptul că Federaţia Rusă pregăteşte noi destabilizări în Republica Moldova. Între timp, Ministerul de Interne de la Chişinău a înăsprit condiţiile de intrare în ţară a cetăţenilor care vin din Rusia.

Potrivit oficialilor de la Chişinău, deocamdată nu există un mecanism prin care pot fi limitate vizitele politicienilor pro-ruşi la Moscova.

MIHAI MÎŢU secretar general, Ministerul Afacerilor Externe: Acum este prematur ca să ne expunem noi ca instituţie dacă va fi sau nu limitat sau cine va avea această limită de acces în Federaţia Rusă. Aceste vizite au caracter şi ordin politic, respectiv nu au fost coordonate şi nu nici nu cred că vor coordona nici în viitor aceste vizite în viitor.

Pentru a reduce intrările în ţară a unor cetăţeni care pot contribui la destabilizări, Ministerul Afacerilor Interne a înăsprit condiţiile la trecere a frontierelor. Totodată, este monitorizat spaţiul informaţional al Republicii Moldova.

ADRIAN EFROS ministrul Afacerilor Interne: Monitorizăm foarte atent fluxul migraţional prin toate punctele de trecere a frontierelor şi avem foarte clar stabilite care sunt condiţiile de intrare. Monitorizăm foarte atent fluxul informaţional care este difuzat şi disiminat în cadrul Republicii Moldova pe toate canalele existente şi evident toate aceste informaţii sunt analizate şi întreprinse măsuri.

Amintim că SIS a obţinut mai multe date care demonstrează că Rusia vrea să compromită acțiunile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi să denatureze procesele democratice. Marionete în acest joc sunt politicienii pro-ruşi care merg regulat la Moscova pentru a primi indicaţii. Amintim că printre cei care au plecat recent în Rusia se numără başcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guţul, mai mulţi deputaţi socialişti, în frunte cu vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, dar şi fostul preşedinte Igor Dodon. Analiştii politici de la Chişinău sustin că asemenea vizite subminează parcursul european şi statalitatea Republicii Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter