SA Moldovagaz s-ar afla în negocieri cu două companii din Ungaria pentru livrări de gaze naturale în regiunea transnistreană potrivit publicației rusești „Kommersant”.
Potrivit Kommersant, Moldovagaz „dezvoltă o schemă de aprovizionare cu gaze” a regiunii transnistrene, cu implicarea companiilor MOL și MVM: „Cele două companii maghiare însă nu au surplus de gaz, prin urmare, probabil, vor trebui să-l cumpere de pe piață la un preț ridicat”.
MOL este o companie lider în domeniul petrolier din Ungaria, cu o activitate de 80 de ani și cu operațiuni în peste 30 de țări.
Deocamdată, a precizat publicația rusească, este vorba de livrări pe termen scurt, până la sfârșitul lunii martie sau începutul lui aprilie. Prețul și traseul livrărilor este neclar în acest moment.
Solicitat de TVR Moldova să confirme sau să infirme informațiile publicate de Kommersant, președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a refuzat să comenteze.
Potrivit publicației Euractiv.com, la sfârșitul anului 2024, Ungaria și Gazprom au semnat un acord privind transportarea unui volum mai mare de gaze prin conducta „TurkStream”, care ocolește Ucraina și trece pe sub Marea Neagră, traversând apoi teritoriul Turciei și Bulgariei. Aceeași conductă asigură tranzitul spre Serbia și Ungaria.
De la 1 ianuarie 2025, regiunea transnistreană a rămas fără gaze naturale, după ce Gazprom a refuzat să-și îndeplinească obligațiile contractuale de livrare a gazelor către Republica Moldova.
După o vizită la Moscova, la 15 ianuarie 2025, așa-zisele autorități de la Tiraspol au anunțat că gazele rusești vor ajunge în curând în regiune, însă nici până astăzi acest lucru nu s-a întâmplat. În aceeași zi, devenise cunoscut faptul că Tiraspoltransgaz a semnat un acord cu Natural Gaz DC SRL, privind livrarea de gaze. Atunci, autoritățile de la Chișinău declarau că doar Moldovagaz poate livra gaze naturale în stânga Nistrului.
Pe fonul unor acuzații în adresa Chișinăului, Tiraspolul a anunțat că este gata să cumpere gaz de pe piața europeană, prin intermediul Moldovagaz, însă declară că va achita doar costurile de livrare pe teritoriul Republicii Moldova, nu și pentru consumul propriu-zis. În prezent, Chișinăul se află în proces de verificare a companiilor terțe prin care Tiraspolul vrea să se aprovizioneze cu gaze.
Citiți și:
Ce condiție are Tiraspolul pentru a accepta ajutorul din partea Chișinăului