Sci-Tech

Ceaiul, un adevărat ritual în cultura chineză. „A adăuga zahăr înseamnă a profana ceaiul"

post-img
imagine

Ne-am obişnuit să ne începem dimineţile cu o ceaşcă de cafea, dar nu pentru toţi este valabilă această regulă.

SORIN ŞCLEARUC, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie al USM: La chinezi, ceaiul este doar ceai, dar este un mod de viaţă ... un instrument de diplomație.

Lucru pe care l-a învăţat şi l-a experimentat, de curând, la un curs de instruire, organizat la Colegiul de Știință și Tehnologie din Zhangzhou din Provincia Fujian, care i-a şi oferit titlul de ,,Tea Master". Fiecare pas este important: apa, să ajungă la temperatura corectă, ceaiul - ales cu grijă, iar instrumentele … nu oarecare. Încercăm să învăţăm şi noi câte ceva.

În sine, e un proces mult mai amplu, decât o simplă servire a ceaiului. Tocmai de asta, e important ca fiecare pas al ritualului să fie perfect. Pentru că, dincolo de asta, e important să apreciem nu doar gustul ceaiului, dar și momentul în sine. Chiar dacă e un ritual specific Chinei, l-am putea prelua şi la noi, pentru că uneori, cele mai frumoase momente sunt cele care ne cer să ne oprim și să trăim cu adevărat în prezent.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter