Actualitate

Directorul SIS, Alexandru Musteaţa: Experiența de reformă în România este una benefică și utilă pentru noi

post-img
directorul SIS
Sursa foto: captură foto

Experiența de reformă în România este una benefică și utilă pentru noi și ne bucurăm pentru că avem o colaborare și pe acest aspect, a declarat directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteaţa, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

„Avem o colaborare de lungă durată, care durează ani de zile. Colaborarea e destul de intensă or avem o frontieră, avem foarte mult tranzit între țările noastre, avem foarte multe pericole care sunt comune pentru ambele țări. De aceea conlucrarea cu colegii din România este una chiar la nivel operațional, destul de detaliată. Pe de altă parte, colegii din România au trecut prin câteva procese de reformă or în cazul dat exemplul lor, experiența lor este utilă pentru noi atunci când suntem noi într-un proces de reformă și am avut câteva schimburi de opinie ce nu a mers la ei sau care au fost greșelile care poate le-au vazut ei și merită să atragem și noi atenția în acest sens. Experiența de reformă în România este una benefică și utilă pentru noi și ne bucurăm pentru că avem o colaborare și pe acest aspect”, a menționat Alexandru Musteaţa.

Directorul SIS s-a referit și la cooperarea cu serviciile de profil din Ucraina, dar și din statele UE.

„Relația care o avem acum cu serviciile partenere din țările vecine este una foarte bună, asta e un lucru important, acesta a fost unul dintre obiectivele pe care mi le-am pus chiar în primele luni de mandat - să mă asigur că noi avem comunicare și coordonarea eforturilor cu vecinii or pericolele care ne pasc sunt regionale. Da, războiul se desfășoară strict în Ucraina, dar ne afectează pe toți și atunci este important să ne coordonăm eforturile pe mai multe paliere. Există cea mai clasică și simplă cooperare între servicii ține de pericolele transfrontaliere, aici include și crima organizată, traficul de produse ilicite, inclusiv arme, multe chestii. Și atunci e important să avem această comunicare și schimbul de date foarte rapid. 

Al doilea subiect este lupta contra terorismului – un alt aspect de cooperare internațională foarte des utilizat de către servicii or asta e iarăși un pericol internațional, transfrontalier. Având în vedere războiul care se întâmplă și faptul că același factor de risc ne afectează pe toți avem și o comunicare foarte bună pe aspect contra-informativ: care pericole, ce se întâmplă în diferite țări. 

Avem comunicare atât la nivel de conducere a serviciului, cât și la nivel operațional atunci când este nevoie de cooperat împreună. Am fost la Kiev personal, m-am întâlnit cu conducerea la toate patru din serviciile de intelligence în Ucraina, are patru servicii diferite, m-am văzut cu toată lumea, era într-o zi în care Kievul era bombardat și toate întâlnirile au avut loc în subsoluri și în zone sigure, dar asta e realitatea. În paralel am fost și la București, m-am întâlnit cu conducerea serviciilor din România. Cred că m-am întâlnit aproape cu jumătate dintre conducătorii serviciilor din state membre ale UE or R. Moldova fiind țară candidat o cooperare mai strânsă cu serviciile din spațiul comunitar devine un pas firesc și atunci a trebuit să facem mai multe întâlniri, să ne cunoaștem, să stabilim canalele de comunicare între serviciile noastre și au fost platforme multi-laterale, bilaterale cu care m-am văzut cu mulți dintre ei”, a precizat directorul SIS.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter