Inflația este un fenomen economic care ne afectează pe toți. Pe scurt, înseamnă că banii noștri își pierd din valoare, iar prețurile produselor și serviciilor cresc. De ce se întâmplă acest lucru? Care sunt cauzele și efectele inflației? Cum putem să ne protejăm economiile? Despre prognozele economice pentru anul 2025 în Republica Moldova și despre cum ne putem gestiona și valorifica banii în condițiile actuale ne vorbește expertul economic Viorel Gîrbu.
„Situația nu este foarte stabilă. Ne apropiem de o nouă perioadă de criză. La sfârșitul anului 2021, Republica Moldova s-a confruntat cu o criză inflaționistă masivă, una care ne-a scos în evidență. Ne apropiem de o situație de criză inflaționistă", a declarat expertul economic Viorel Gîrbu.
„Noi trebuie să înțelegem că economia de piață este mereu în continuă schimbare. Economia de piață supraviețuiește, pentru că se adaptează mereu. Adaptarea se face prin intermediul prețurilor. Aceste schimbări se produc uneori foarte rapid, din diverse motive. Aici pot fi anumite evoluții pe plan internațional, așa cum e criza energetică", a spus expertul.
Totodată, el spune că inflația nu ar trebui să ne sperie, ci trebuie să observăm dimensiunea economică.
„Eu aș îndrăzni să spun că lupta cu inflația a fost cea mai mare eroare pe plan economic pe care a comis-o Republica Moldova de la independență încoace... Chiar dacă crește inflația, pensia se actualizează mai rapid, fiindcă statul are venituri mai mari. Iar statul are venituri mai mari, fiindcă agenții economici lucrează mai bine și plătesc mai multe taxe. Statul este în câștig, chiar dacă rata inflației este un pic mai mare decât cele 5% pe care le-am pus ca indicator", menționează Viorel Gîrbu.
„Lupta cu inflația este lupta cu schimbările din economie. Deci noi vrem o anumită stabilitate, dar stabilitatea este bună pentru statele dezvoltate, occidentale, care au trecut prin aceste situații de criză, dar noi trăim în sărăcie de 30 ani. Pe noi nu ar trebui să ne intereseze atât de mult stabilitatea, ci să punem accent pe creștere economică. Această dimensiune ne scapă", accentuează expertul.