Beijingul a raportat marţi un număr record de cazuri de COVID-19 în aproape trei ani, o creştere care a determinat autorităţile să ordone închiderea şcolilor şi a restaurantelor, în timp ce numeroşi angajaţi sunt sfătuiţi să lucreze de acasă, relatează AFP, scrie TVR.ro
Capitala cu 22 de milioane de locuitori, care a înregistrat duminică 621 de noi cazuri de coronavirus, a raportat marţi 1.438 de noi cazuri, un record de la începutul pandemiei.
La nivel naţional, numărul total de cazuri zilnice depăşeşte în prezent 28.000, provincia Guangdong (sud) şi oraşul Chongqing (sud-vest) fiind cele mai afectate, potrivit autorităţilor sanitare.
China este ultima mare economie mondială care a aplicat o politică sanitară strictă, aşa-zisa politică "zero COVID", care îşi propune luarea tuturor măsurilor necesare pentru a preveni contaminarea şi decesul.
Ea constă în impunerea de măsuri de izolare imediat după apariţia de noi cazuri, carantinarea persoanelor testate pozitiv şi teste PCR aproape zilnice pentru populaţie.
Însă această strategie, eficientă la început pentru a opri răspândirea virusului, pare să fie depăşită în faţa noilor variante de COVID şi afectează grav economia, izolând China de restul lumii.
Autorităţile din capitala Beijing par să dorească să evite pentru moment o izolare strictă precum cea aplicată la Shanghai în primăvară, dar au înăsprit măsurile sanitare în ultimele zile.
Aproape 600 de zone din capitală, în special clădiri rezidenţiale, sunt considerate "cu risc crescut", forţându-i pe locuitori să rămână închişi în case sau să fie transportaţi în centre de carantină.
Şcolile au trecut la cursuri online, restaurantele, sălile de sport, parcurile şi locurile turistice au fost închise, iar angajaţii sunt sfătuiţi să lucreze de acasă.
Pe străzi, cozile în faţa centrelor de testare COVID devin tot mai lungi, majoritatea locurilor publice cerând un rezultat negativ pentru ultimele 24 de ore pentru ca locuitorii să poată avea acces.