Actualitate

Andrei Spînu: În septembrie-octombrie, elevii vor învăța cu prezență fizică la școală

post-img
Andrei Spînu

Planul de contingență propus de Guvern are menirea de a pregăti cetățenii pentru scenariul reducerii sau sistării livrării gazelor, nu pentru a-i speria. O spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia Gazprom a redus sau a sistat complet livrările de gaze pentru state mult mai bogate decât Republica Moldova, iar asta obligă autoritățile să ia în considerare un scenariu similar. Vicepremierul spune că învățământul online este o modalitate de a economisi resursele energetice, însă dă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla în lunile septembrie-octombrie și nici în școlile care nu se încălzesc cu gaz, transmite IPN.

În cazul în care Gazprom va reduce livrările de gaze, procesul de  învățământ va avea loc online 10 zile/lună. „Nimeni nu-și dorește ca  învățământul să fie online. Cu siguranță, în septembrie-octombrie, toți  elevii vor învăța cu prezență fizică. Credem că și în noiembrie, la fel.  Ulterior, ar putea apărea o situație de criză, dar vom lua deciziile în  funcție de situația creată. În același timp, avem foarte multe școli  care nu se încălzesc cu gaz. Ele, cu siguranță, nu vor trece la  învățământul online. Noi prezentăm acest plan, doar pentru a da  siguranța cetățenilor că Guvernul este pregătit să acționeze în așa fel,  încât să fie de partea cetățenilor”, a notat vicepremierul în timpul  prezentării raportului de activitate la un an de mandat al Guvernului  Gavrilița.

Andrei Spînu a menționat că securitatea energetică a  Republicii Moldova este prioritatea executivului. Au fost deja  întreprinse acțiuni pentru a procura și stoca gaze naturale și pentru a  diversifica piața energetică, astfel încât Republica Moldova să nu mai  fie dependentă de un sigur furnizor de gaze. „În sfârșit, se lucrează la  Strategia energetică 2050. Noi suntem un Guvern care privește mult în  viitor. În toamnă vom avea primul concept pentru strategia energetică.  Ne dorim diversificare, nu mai putem fi o țară dependentă de o singură  sursă energetică. A fost aprobată legea gazelor, care obligă crearea de  stocuri de gaze strategice ca să nu mai fim în situația în care nu știm  dacă vom avea sau nu gaz în următoarele zile. Așa cum am promis, vom  implementa pe deplin Pachetul III energetic”, a spus vicepremierul  Andrei Spînu.

Vicepremierul a oferit detalii cu privire la planul  de contingență propus anterior pentru economisirea resurselor  energetice. Potrivit documentului, în cazul limitării furnizării gazelor  naturale cu 35% sau 50%, va fi redusă temperatura agentului termic în  sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%, va fi  sistat iluminatul stradal după ora 23. De asemenea, se propune  optimizarea programului de lucru (schimburi de lucru de acasă, program  redus de activitate). „Am ieșit cu acest program nu  pentru a speria, nu pentru a crea panică, dar pentru a fi pregătiți.  Furnizorul cu care avem un contract pe 5 ani deja a redus sau a sistat  livrările de gaz pentru foarte multe țări europene, mult mai bogate și  mai puternice, Germania, Polonia, Bulgaria. De aceea, este corect față  de cetățeni să avem acest plan de contingență, indiferent de scenariul  care ar putea avea loc. Deja a fost anunțat planul de acordare a  suportului pentru achiziționarea lemnelor de foc, vom comunica  cetățenilor toate acțiunile noastre”, a mai spus Andrei Spînu.

Potrivit  planului propus de Guvern, în cazul limitării/sistării furnizării  gazelor naturale cu 100%, începând cu luna noiembrie va fi necesară  deconectarea parțială a consumatorilor întreruptibili și de a procura  volume suplimentare de gaze naturale din alte surse sau de pe piața  spot.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter