Ambasada Federației Ruse sugerează Chișinăului să trateze problema Centrului Rus de Știință și Cultură în contextul „realității care se schimbă”, și să își reconsidere decizia cu privire la închiderea instituției respective. Declarația reprezentanței diplomatice ruse a fost publicată după afirmațiile ministrului Culturii al R. Moldova, Sergiu Prodan, care a anunțat că pregătește actele pentru denunțarea acordului care permite funcționarea centrului rus pe teritoriul statului moldovenesc.
„Realitatea se schimbă, sub ochii noștri, în favoarea celor care sunt de partea dreptății și bunului-simț. O dovadă grăitoare în acest sens au fost negocierile ruso-americane de la Riad. Vă recomandăm să vă informați cu atenție asupra rezultatelor acestora”, se menționează într-o declarație a Ambasadei Rusiei publicată pe 20 februarie pe Telegram.
„Facem, încă o dată, apel la Chișinău să reexamineze această decizie pripită, care contravine înțelegerilor bilaterale, precum și intereselor popoarelor celor două țări.”
Reprezentanța diplomatică rusească insistă pe faptul că dronele explodate în sudul Republicii Moldova pe 13 februarie nu ar fi rusești, deoarece, chipurile, nu i-au fost prezentate „circumstanțe de fapt cu adevărat confirmate, nici rezultate convingătoare ale vreunei investigații”.
În aceeași declarație se menționează că Centrul rus a respectat legislația Republicii Moldova și nu a subminat sub nicio formă autoritatea Republicii Moldova. Ambasada Federației Ruse respinge deopotrivă apartenența la stat a Centrului rus, invocând „practica internațională răspândită de instituire reciprocă a unor astfel de structuri pentru comunicare între oameni de știință și cultură”.
Pe 20 februarie, Ministerul Culturii al Republicii Moldova a anunțat că va pregăti proiectul privind denunțarea acordului în baza căruia funcționează Centrul rus și acest proces ar putea să dureze și, chiar, să se „împotmolească”.
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și-a anunțat intenția privind închiderea Centrului rus de știință și cultură în urma încălcării repetate a spațiului aerian al Republicii Moldova.
Pe 13 februarie, în urma unui atac masiv asupra portului ucrainean din Reni, câteva drone au traversat spațiul aerian moldovenesc. O dronă a căzut pe un teren agricol în preajma satului Ciumai, raionul Taraclia, alta a explodat pe un câmp în apropiere de Ceadîr-Lunga.
Citește și:
„Riscuri de împotmolire”. Ministerul Culturii pregătește actele pentru închiderea Centrului rus