Social

După doi ani de lucrări, liceul din satul Holercani, raionul Dubăsari, a devenit o instituție de învățământ la nivel european

Liceu renovat cu bani de la UE
Sursa video: TVR MOLDOVA

După doi ani de lucrări, liceul din satul Holercani, raionul Dubăsari, a devenit un exemplu de eficienţă energetică dar şi o instituţie de învăţământ la standarde europene. Dacă în iernile trecute, factura pentru încălzire ajungea şi la 100 de mii de lei moldoveneşti, conducerea liceului speră că acum va plăti la jumătate. Reparaţia şi modernizarea şcolii, în care învaţă 300 de elevi, au costat peste un milion de euro, bani de la Uniunea Europeană și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Elevii, profesorii, părinţii dar şi autorităţile au sărbătorit astăzi încheierea lucrărilor ample de reparaţie şi modernizare a Liceului Teoretic Holercani, care au durat aproape doi ani de zile. În acest timp, clădirile instituţiei de învăţământ au fost termoizolate, au fost schimbate reţelele de apă şi electricitate, uşile, geamurile şi sistemele de ventilaţie iar pe acoperiş au fost instalate panouri fotovoltaice.

ALEXANDRA BEJAN, profesoară: "Eu cred că se vor schimba toate spre bine pentru elevi, vom avea o eficienţă energetică mai bună, căldură în şcoală." MIROSLAV ROTARI, elev: "Eu sunt de clasa XII am văzut versiunea precedentă, acum condiţiile sunt mult mai bune. Mai puţini bani mai, mai mult rezultat."

În urma lucrărilor de eficientizare energetică, facturile la încălzire vor scădea considerabil.

PAVEL TROFIN, director, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru: "La energia termică din calculele iniţiale, factura va fi minim de două ori mai mică, pentru că s-au izolat pereţii din exterior şi ventilarea care este de ultima generaţie şi acest lucru va asigura un schimb de şi un coeficinet de căldură foarte sporit."

EXCELENŢA SA JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Republica Moldova: "Ştim că vom avea o iarnă grea şi este foarte important ca şi costul energiei să nu crească pentru şcoli, aceasta fiind o bună pregătire."

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "Sper că lucrările au fost făcute bine şi vor fi durabile, înţeleg că s-a investit sumă mare. Avem mai multe exemple dar nu suficiente şi va trebui să investim mult mai mult în următorii ani pentru a creşte eficienţa energetică şi a şcolilor şi a spitalelor."

O parte din bani s-a cheltuit şi pentru amanajarea blocurilor sanitare, reutilarea bucătăriei, reparaţia sălii de sport şi îmbunătăţirea accesului pentru persoane cu nevoi speciale.

VIOLETA ANDREI, bucătar: "Totul plita, rola, avem frigidere şi avem toate condiţiile pentru a păstra separate toate produsele, mese de lucru. Totul e nou şi e plăcut."

TAMARA ROTARI, director, Liceul Teoretic Holercani: "Internt nu avem, acum avem în fiecare clasă, cee ace e foarte bine pentru că profesorii au laptopuri şi toate resursele neceare."

Proiectul "Sporirea eficienţei energetice a Liceului Teoretic Holercani", raionul Dubăsari, a fost finanțat de Uniunea Europeană, în cooperare cu proiectul "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter