Extern

Mii de britanici au demonstrat la Londra împotriva Brexitului: „Ne întoarcem în Uniunea Europeană”!

post-img
Demonstrație Londra

Sub sloganurile „Ne întoarcem” și „Dați-ne înapoi steaua!”, mii de britanici au mărșăluit sâmbătă prin centrul Londrei cu steaguri ale UE în așa-numitul Marș Rejoin, care a început timid în Hyde Park și a sfârșit prin a deveni una dintre cele mai mari manifestații anti-Brexit din ultimii trei ani, cu o mare de steaguri albastre de-a lungul Piccadilly, anunță El Mundo.

Marșul a fost însă marcat de absența liderilor politici, pe fondul dezbaterii stârnite de laburistul Keir Starmer, care a promis să „rescrie” acordul Brexit dacă va ajunge pe Downing Street, dar a renunțat în mod expres la o revenire în Uniunea Europeană.

Potrivit sondajelor realizate de site-ul What UK thinks, 58% dintre britanici sunt în prezent în favoarea reintrării în UE, față de 32% care sunt în favoarea rămânerii în afara acesteia.

Activista Gina Miller (care a acționat odată în instanță Brexit-ul) și europarlamentarul belgian și fost prim-ministru Guy Verhofstadt au fost cele mai ușor de recunoscut persoane care au deschis marșul de la Londra. Alături de ei s-a aflat Steve Bray, care demonstrează neobosit în fața Parlamentului de cinci ani, în ciuda hărțuirii poliției.

„Nimeni nu vrea să recunoască ce dezastru a fost Brexit, nici guvernul, nici opoziția laburistă”, a spus Bray. „O mare parte a țării este încă în negare și nu vrea să accepte adevărul. Ei continuă să își bată joc de noi, ne numesc remoaners (cei care continuă să se plângă). Dar este foarte important să menținem viu mesajul și speranța”, spune activistul.

Versiunea lui Yellow Submarine a trupei The Beatles (We all live in a Brexit Tragedy) a asigurat fundalul muzical al marșului, concurând cu Hey Jude/Hey EU și cu oda la bucurie a lui Beethoven.

Marșul a inclus, de asemenea, o delegație din partea organizației Bremain din Spania, condusă de Sue Wilson, care nu a ratat niciun marș pro-european de la campania pentru referendum. Clarissa Killwic, de la grupul Brexpats, a denunțat „pierderea drepturilor care a afectat viața de zi cu zi” a britanicilor care trăiesc în țările UE.

Demonstrația s-a risipit în fața Parlamentului britanic la începutul după-amiezii și a fost mai mult mediatizată în presa internațională decât în cea locală. Ziare conservatoare, precum The Daily Express, i-au descris pe protestatari drept „Rejoiners disperați”, în timp ce GBNews a prezis un „eșec epic” și a minimalizat numărul de participanți.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter