Social

Traficul de arme și muniții ia amploare în Republica Moldova

video

Odată cu declanşarea războiului sângeros din Ucraina, în Republica Moldova a luat amploare traficul ilicit de arme şi muniţii. Doar în ultimii doi ani, poliţiştii de frotnieră au înregistrat aproape două Sute de cazuri. Pentru a contracara acest fenomen, Poliţia de Frontieră a luat un şir de măsuri de securitate, inclusiv instruirea unor echipe canine. În premieră, o poliţistă de frontieră şi patrupedul ei au participat la un curs internaţional de perfecţionare.

Ofiţerul superior al Poliției de Frontieră, Nina Vasilachi, a participat, alături de patrupeda Kara, la un cursul european specializat în depistarea armamentului. Instruirile, găzduite de Universitatea Norvegiană de Poliție din Kongsvinger, Regatul Norvegiei, au fost organizate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.

NINA VASILACHI, ofiţer superior, Poliţia de Frontieră: În acest curs am învăţat tactici noi de căutare şi metode de lucru cu câinele, care sunt aplicate în ţările europene şi anterior nu le cunoşteam. Într-adevăr îmbunătăţesc eficienţa patrupedului. Totodată, am îmbunătăţit cunoştinţele ce ţine de imprimarea mirosului ţintă la căţel şi căutarea lui în condiţii reale, cum ar fi gări, autovehicule, bagaje, terenuri libere.

De aproximativ doi ani, Nina Vasilachi lucrează cot la cot cu câinele său, la Aeroportul Internaţional Chişinău, iar experienţa acumulată la cursul european o va ajuta mult din punct de vedere profesional.

NINA VASILACHI, ofiţer superior, Poliţia de Frontieră: Kara s-a descurcat foarte bine. Nu a avut neclarităţi. La cursuri am mai participat, însă la isntruiri de nivel european este pentru prima dată. Aici am avut ocazia de a învăţa mai aprofundat tacticile moderne care sunt aplicate la nivel european în căutarea armelor şi muniţiilor.

Doar în ultimii doi ani, la frontierele de stat ale Republicii Moldova au fost depsitate şi documentate 190 de cazuri de tarfic ilicit de arme şi muniţii. În unele cazuri, acestea ajung în ţară din neglijența pasagerilor. Sunt însă și tentative de tranzit ilicit.

NINA VASILACHI, ofiţer superior, Poliţia de Frontieră: Armele identificate sunt de tip pneumatic, sportiv, traumatic, cu aer comprimat sau cu gaz și 2 071 unități de muniție. În ceea ce privește proveniența, astfel de bunuri sunt transportate preponderent din zona de conflict armat din Ucraina, fiind descoperite atât în bagajele personale, cât și în mijloacele de transport.

Pentru a depista armele și munițiile, Poliţia de Frontieră a început, de anul trecut, să instruiască echipe canine. În prezent, în cadrul instituţiei sunt şase astfel de echipe.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter