Social

Abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor - fenomene ce au luat amploare în ultima perioadă, statistică

Abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor - fenomene ce au luat amploare în ultima perioadă, statistică

Toţi copiii au dreptul la o locuinţă şi la educaţie, dar şi la protecţia faţă de orice formă de violenţă. Totuşi, multor minori din Republica Moldova le sunt încălcate aceste drepturi. Date prezentate de Centrul Internațional "La Strada" semnalează că abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor sunt fenomene ce au luat amploare. În ultimele şase luni au fost raportate aproape 2.000 de astfel de cazuri. În contextul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copiilor, instituţii şi asociaţii obşteşti au cerut societăţii să aibă mai multă grijă de cei mici.

Din aprilie 2023, de când a fost lansat Mecanismul de raportare a materialelor în care copiii sunt abuzaţi sexual, Centrul "La Strada" a înregistrat un număr îngrijorător de astfel de cazuri. De cele mai multe ori victimele au fost fete.


VERONICA MAEVSCHI director de program Copii, Centrul Internaţional ,,La Strada": „În şase luni de activitate a serviciului de raportare, am primit peste 1.900 de raportări şi au fost eliminate din spaţiul virtual peste 3.600 de materiale. Ceea ce ne îngrijorează foarte mult este vârsta în descreştere a copiilor reprezentaţi în aceste imagini. Peste 60% dintre copii au vârsta de până la 13 ani. De asemenea, am primit şi şase raportări ce vizează copii de până la 2 ani. Nu fiţi indiferenţi la vocea copiilor! Dacă aţi găsit pe internet poze sau video cu copii în ipostaze social explicite, vă îndemnăm să le raportaţi pe platforma www.siguronline.md”.


În acest context, Centrul "La Strada" îndeamnă părinții, profesorii, societatea civilă și autoritățile să ia măsuri urgente pentru siguranța și protecția minorilor în mediul online. Mai mulţi părinţi ne-au spus că vorbesc mereu cu cei mici despre pericolele care se ascund pe reţelele sociale.


„Este important, desigur. În primul rând prin discuţii… fac avertizări, îi explic că se pot întâmpla astfel de cazuri. Doamne fereşte să posteze cineva cu copilul. Eu consider că e anormal. Noi doar nu ştim cine vede aceste fotografii”.


Astăzi se împlinesc 33 de ani de la adoptarea Convenției privind drepturile copilului. Această zi aduce în prim-plan problemele copiilor din întreaga lume și sprijină măsurile pentru respectarea drepturilor lor. În acest context, UNICEF a lansat un mesaj întregii societăţi, chiar prin vocile unor copii.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter