În primele șase luni ale acestui an exporturile de făină de grâu din Republica Moldova au constituit 14.341 de tone, în creștere cu circa 13% față de aceeași perioadă a anului trecut și aproape opt peste nivelul de acum doi ani, arată date vamale publicate de expertul Iurie Rija.
Datele pentru primele șase luni confirmă tendința din ultimii doi ani de creștere a exporturilor de făină de grâu, scrie mold-street.com.
"Analiza datelor statistice arată și o dinamică foarte interesantă - creșterea exporturilor de făină are loc în condiţiile în care importurile stagnează, s-au chiar se diminează. În consecinţă, balanța comercială negativă a făinii în termeni fizici se îmbunătățește de la negativ la pozitiv de la an la an", constată expertul Iurie Rija.
De exemplu, dacă în 2020, s-a importat cu 29.000 de tone mai multă făină decât s-a exportat, apoi în 2023 importurile au depăşit exporturile cu doar aproximativ 3.500 de tone, iar deja în prima jumătate a anului 2024, Moldova a exportat cu 654 de tone mai mult decât a importat.
Acest lucru sugerează că producătorii de făină își îmbunătățesc calitatea producţiei pentru export și consumul intern.
"Dacă tendința va continua, atunci se va putea spune că o parte din grâul cultivat în Moldova va fi exportat sub forma unui produs cu valoare adăugată - făina. Acest lucru este cu atât mai important cu cât prețurile de import ale făinii sunt mai mari decât prețurile de export, ceea ce înseamnă că pentru o balanță comercială pozitivă a făinii în termeni monetari, exporturile trebuie să depășească importurile", sugerează Iurie Rija.
De notat că preţul mediu de import a făinii de grâu a fost în prima jumătate a anului de 6,08 lei pentru un kilogram, apoi cel de export cu peste 22% mai ieftin - 4,72 lei pentru un kilogram.