România la zi

Eurostat: România, a patra cea mai mare creștere economică din UE la finalul anului trecut

post-img
România

Economia zonei euro a stagnat, iar Produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene s-a contractat în ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor Eurostat. În rândul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans al economiei în trimestrul IV din 2022, comparativ cu trimestrul III, a fost înregistrat în Grecia (1,4%), Malta (1,2%), Cipru (1,1%) și România (1%).

Produsul intern brut al celor 19 state care au trecut la moneda euro a fost nemodificat în trimestrul IV comparativ cu trimestru III, dar a înregistrat un avans de 1,8% în ritm anual, conform datelor revizuite publicate miercuri de Eurostat, transmite Agerpres.

În estimarea inițială publicată luna trecută, Eurostat a informat că economia zonei euro a înregistrat o creștere de 0,1% de la un trimestru la altul și un avans de 1,9% în ritm anual.

Chiar dacă datele revizuite sunt mai sumbre decât se estima inițial, o stagnare înseamnă că blocul comunitar ar putea evita în continuare intrarea într-o recesiune, definită drept două trimestre consecutive de scădere a PIB, care părea inevitabilă după ce Rusia a invadat Ucraina.

În acest moment, analiștii prognozează o contracție a PIB-ului zonei euro în primul trimestru din 2023, pe măsură ce creșterea costului vieții continuă să îi afecteze pe consumatori.

În ceea ce privește Uniunea Europeană în ansamblu, datele revizuite arată că Produsul intern brut a scăzut cu 0,1% de la un trimestru la altul, dar a crescut cu 1,7% în ritm anual. Comparativ, la mijlocul lunii februarie, datele Eurostat arătau că PIB-ul UE a înregistrat un avans de 0,1% de la un trimestru la altul și unul de 1,8% în ritm anual.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter