După Paște, prin sate, unele gospodinele fac copturi, dar deja nu pentru masa lor, ci pentru sufletele celor plecați. În continuare, vă propunem să urmăriți o rețetă de cozonaci și „piroșki", ca la Lozova, Strășeni.
Doamna Liuba Nicolaescu, din Lozova, Strășeni, are grijă ca în săptămâna de după Învierea Domnului să pregătească prăjituri și cozonaci, pentru a le da, de sufletul răposaților.
A învățat rețetele de la mama și bunica. A copt atât de mult, încât nu mai măsoară nimic, pune toate ingredientele ... „la ochi”.
Aluatul iese mai bun, dacă ai răbdare și gânduri curate.
După ce aluatul se odihnește, se modelează și se pune în forme, unde mai stă să crească vreo 30 de minute. Și ca să stea degeaba, doamna Liuba ne-a gătit și niște „piroșchi", așa cum se fac pe la ei.
Și ele se lasă la dospit, apoi, sunt unse cu ou și date la cuptor, pentru aproximativ 15 minute, la o temperatură de 180 de grade.
Între timp, și cozonacii sunt gata să meargă la copt, pentru 40 de minute, la 180 de grade.
Cu drag și pietate, așa se fac copturile pentru Blajini, fiindcă e și asta o formă de a ne aminti de ei...