Politic

Autorizația de mediu a uzinei din Râbnița, prelungită până în septembrie

Autorizația de mediu a uzinei din Râbnița, prelungită până în septembrie

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a decis prelungirea autorizaţiei de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbniţa până în septembrie. Autorităţile de la Chişinău recunosc că au făcut un compromis cu regimul separatist de la Tiraspol care livrează, în schimb, energie electrică mai ieftină. Ministrul Mediului spune că partea transnistreană s-a angajat, în premieră, să plătească taxa pentru poluarea mediului începând cu această lună.

Autorizaţia de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbniţa a fost prelungită până pe 30 septembrie. Același termen îl are şi contractul de procurare a energiei electrice de la centrala din Cuciurgan. Autorităţile de la Chişinău recunosc că au renunţat la unele cerinţe pentru curentul electric mai ieftin.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Nu este o coicidenţă. Este una dintre condiţiile care au fost înaintate de către partea transnistreană. Dar am impus şi noi condiţii, inclusiv la raportare, accesul echipelor noastre pentru a efectua verificările.”

În schimb, uzina Metalurgică se obligă să înlăture, până la sfârşitul lunii, toate neregulile descoperite de Agenţia de Mediu. Responsabilii de la Ministerul Mediului mai spun că, până în vară, în localitatea Mateuţi va fi instalată o staţie modernă de monitorizare a calităţii aerului.

IORDANCA-RODICA IORDANOV, ministrul Mediului: „Noi am solicitat pană pe 30 aprilie să facă raportările pe emisii. La fel pe data de 30 aprilie trebuie să prezinte care sunt rapoartele pe cantitatile de deseuri care au fost importate si generate. Adiţional până pe 25 aprilie ei trebuie să facă plătile pentru poluarea mediului în sistemul fiscal a Republicii Moldova. În cazul în care ei nu vor achita acesta este unul din motivele suplimentare de a primi refuzul de a avea autorizaţie pe cinci ani.”

Hotărârile de prelungire a autorizaţiei de mediu au fost criticate dur de activişti de mediu dar şi de primari ai localităţilor din apropierea zonei industriale. Toţi spun că fumul negru care iese din coșurile uzinei, în special noaptea, afectează sănătatea oamenilor care locuiesc în apropiere. Uzina metalurgică de la Râbnița este unul dintre principalii contribuabili la bugetul regiunii separatiste. Vânzările uzinei ar reprezenta aproape jumătate din cifra totală a exporturilor transnistrene. Întreprinderea nu a contribuit, însă, deloc la bugetul de stat al Republicii Moldova.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter