Sci-Tech

Medic endocrinolog, despre consecințele meselor copioase de sărbători

post-img
VERONICA CERNELEV, medic endocrinolog

După atâtea sărbători, şi pe stil nou, şi pe cel vechi, cu mese pline de bucate fel de fel, organismul ne dă nişte semnale că e timpul să revenim la alimentaţia sănătoasă. Dar ce presupune o alimentaţie echilibrată şi de ce nu e bine să mâncăm prea multe bucate din carne, aflăm de la VERONICA CERNELEV, medic endocrinolog la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.

„Carnea este o sursă completă și sigură de proteine, contează tipul de carne. Se recomandă carnea albă și slabă: pui, curcan, iepure. Contează și cu ce asociem carnea. Se recomandă consumul de legume, alături de carne”, spune medicul.

Asta nu înseamnă că se interzice consumul de carne de vită sau porc, mai spune medicul: „Se calculează per kilogram de corp. Când privim carnea, din perspectiva medicală, nutrițională, există tabele care indică necesarul de proteină. Noi calculăm necesarul de proteină, nu necesarul de carne. Se recomandă în funcție de masa corpului și activitatea fizică pe care o are o anumită persoană, dar și alte particularități. Mai depinde și de scopul pe care îl are persoana: să își mențină masa musculară, să treacă prin anumite schimbări”.

Excesul de mâncare, inclusiv excesul de proteină, cât și excesul de băuturi alcoolice, aduc după sine și consecințe.

„Asta impune organismul să lucreze la turații maxime și unele persoane ajung la hepatolog sau toxicolog, după care revin la o alimentație sănătoasă”, spune medicul. „Dacă nu ne hidratăm suficient, dacă nu avem un echilibru, dacă nu avem o disciplină de activitate fizică, atunci pot fi consecințe. Rinichii ne dau semnale atunci când lucrurile sunt deja depășite”.

Alte sfaturi utile puteți găsi mai jos:

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter