200 de oameni din Republica Moldova suferă de hemofilie. Este o afecțiune ereditară, care se manifestă prin hemoragii, cauzate de lipsa unor factori de coagulare. În ajunul Zilei Internaţionale a Hemofiliei, medicii ne reamintesc despre importanţa îngrijirii și a tratamentului bolnavilor.
Tatiana Stoicev are trei băieţi. Doi dintre ei suferă de hemofilie.
TATIANA STOICEV, mamă: Când băiatul mai mare avea sângerări când era micuţ, nu înţelegeam care erau sângerările. Mihai băiatul mai mare întotdeauna întreabă că el vrea să se joace fotbal, dar eu l-am dat la centru de şah, ca mămică că vrau să nu se lovească. În cameră e puţină mobilă pentru ca să nu se lovească, masa e rotundă.
Hemofilia este o boală ereditară, provocată de deficitul unei proteine de coagulare. Marian Orodenco este elev în clasa a VIII-a şi suferă de această maladie. Tănărul, care îşi doreşte să devină programator, spune că încearcă să ţină boala sub control.
MARIAN ORODENCO, elev: Cel mai des vin de profilactică acum trei ani. Înainte veneam mai mult cu problemele de articulaţii cum ar fi genunchiul, cotul şi glezna stângă la picior. Tratamentul este foarte efectiv, dar acum s-a pus noi tratamente pentru a îmbunătăţi viaţa copiilor, pentru a juca fotbal, baschet, multe, ca să fim ca alţi copii.
Manifestările clinice apar la o vârstă fragedă, când şi o mică căzătură poate provoca hemartroze serioase. Dacă maturii pot face tratamente şi în condiţii de casă, cei mici - doar în cadrul secţiei Hematologie a Institutului Mamei şi Copilului.
TATIANA JALBA, medic hematolog IMC: Avem un pacient cu vârsta de 11 luni, a fost diagnosticat la vârsta de două luni, a fost un diagnostic destul de precoce pe motiv că verişorul pacientului este cu hemofilie. Avem 6 pacienţi diagnisticaţi pe parcursul anului 2024. Vârsta este curpinsă între 11 şi 2 ani.
IRINA MOCANU, medic hematolog, Institutul Oncologic: Tratamentul profilactic la adulţi, există şansa şi posibilitatea să se facă la domiciliul. Pacienţii cu hemofilie se prezintă la Insitutul Oncologic în cadrul secţiilor staţionar de zi unde li se elibereayă concentratele de factor la mână, se duce acasă şi ori de câte ori are necesitate şi le administrează.
Tratamentele sunt costisitoare şi sunt acoperite de Ministerul Sănătăţii. La nivel global, hemofilia afectează circa 320.000 de persoane.