Cultură

Suflarea românească din Bucovina a rămas mai săracă

Bucovina
Sursa video: TVR MOLDOVA

S-a stins din viaţă unul dintre cei mai neobosiţi străjeri al limbii şi valorilor româneşti din Bucovina, scriitorul Vasile Tărâțeanu. Ultima ieşire publică a poetului a fost in mai 2022, atunci când a vrut să se intâlnească cu reprezentanţii Delegaţiei Departamentului Românilor de Pretudindeni aflați într-o vizită la Cernăuţi. Vestea trecerii în nefiinţă a poetului a îndurerat întreg spaţiul românesc.

Născut pe 27 septembrie 1945, în satul Sinăuţii de Jos, raionul Hliboca, Regiunea Cernăuţi, Vasile Tărâţeanu a fost unul dintre cei mai aprigi promotori al culturii și identității românești. De-a lungul vieţii a scos de sub tipar zeci cărți de poezie, traduceri, proză, interviuri și monografii culturale. Poetul şi-a dedicat întreaga viață idealului românesc şi a luptat cu înverşunare pentru apărarea drepturilor identitare și culturale românești în regiunea Cernăuți. Cu o sete neobosită de viaţă, Vasile Tărâţeanu mai era numit de către colegii săi şi poetul "bolnav de România".


VASILE TĂRÂŢEANU scriitor: „Vreau să-l rog pe bunul Dumnezeu ca să-mi prelungească viaţa, sa-mi dea posibilitatea să afirm şi să scriu mai multe poezii, pline de sens. În afara de aceasta, mă gândesc să-mi văd copiii marii cu familiile lor.”

A fost un ostaş de frunte pentru limba română în nordul Bucovinei, director și fondator al primului ziar independent în limba română, "Plai Românesc" din Cernăuți, apoi al revistei ARCAȘUL. Una dintre ultimele dorinţe ale poetului a fost restaurarea Casei Memoriale Mihai Eminescu din Cernăuţi. Iniţiativă pe care a reieterat-o în mai 2022, atunci când Delegaţia Departamentului Românilor de  Pretudindeni, în fruncte cu secretarul  Gheorghe Cârciu, a făcut o vizită la Casa lui Aron Pumnul.

Mai mulți colegi de-ai lui, oameni de cultură, si reprezentanti ai Asociației  Naționale a Oamenilor de Creație din Moldova, Departamentul Românilor de  Pretudindeni, Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți au transmis mesaje de condoleanţe.

Vasile Tărâţeanu a fost membru de onoare al Academiei Române, al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina, precum şi al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Din 2015 a fost director al Centrului Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi.
Vasile Tărâţeanu va fi condus pe ultimul drum, miercuri, 10 august, la Cimitirul Central din Cernăuţi.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter