Social

Deșeurile electrice - un adevărat pericol pentru mediu

Deșeurile electrice - un adevărat pericol pentru mediu

După ce au creat o atmosferă de sărbătoare în casele basarabenilor, o parte dintre instalaţiile luminoase de pe brazi ajung în tomberon, alături de alte deşeuri. Specialiştii spun că obiectele electrice şi electronice sunt un adevărat pericol pentru mediu, contaminând cu substanţe periculoase atât apa, cât şi solul. Din acest motiv, le recomandă oamenilor să le sorteze şi să le recicleze.

GABRIELA SULEAC, reporter TVR MOLDOVA: „Instalații luminoase cu baterii, aruncate la gunoi, sunt mult mai periculoase pentru mediu decat cele alimentate de la priza. Asta pentru ca o singura baterie poate polua o suprafata de un metru patrat de teren și până la zece litri de apa”.

Instalaţiile luminoase au în componență mai multe elemente dăunătoare mediului. Orice deşeu sortat poate fi transformat într-o resursă, spun specialiştii.

RUSLAN NERCA, director, companie de reciclare a deşeurilor: „O altă problemă importantă este faptul că ele sunt făcute din plastic, care se descompune aproape o mie de ani sau chiar în nici o mie de ani nu se descompune. Ultima mina de extracţie a minereului de cupru se prevede a fi închisă în 2050 şi noi doar prin reciclare, prin gestionarea corectă a acestor deşeuri putem asigura industrial cu metalele de care avem nevoie”.

Doar o mică parte din aceste deşeuri sunt colectate de operatorii autorizați şi transportate în România pentru a fi reciclate. Majoritatea, însă, ajunge la groapa comună de gunoi.

RUSLAN NERCA, director, companie de reciclare a deşeurilor: „E vorba de câteva sute de kilograme pe an. Un motiv e că nu sunt atât de multe iar altul e faptul că oamenii nici nu prea le percep ca şi deşeuri de echipamente electrice şi electronice. Sunt nişte ghirlande şi le aruncă la gunoi. Fără a înţelege care sunt consecineţele acţiunilor lor incorecte pe care le fac”.

În municipiul Chișinău sunt în jur de 200 de puncte de colectare a echipamentelor electrice și electronice. Cele mai multe sunt amplasate pe lângă centrele comerciale sau staţiile peco. Puţini însă se bosesc să le trasporte la tomberoanele specializate.  

„Nu cunosc dar aş căuta pe internet şi aş găsi. Sunt liceee care aveau coşuri pentru reciclarea telefoanelor mobile, a căşilor. Probabil sunt puţine pentru că nu văd prin diferite ogrăzi coşuri de gunoi, puncta pentru reciclare. Le arunc. –Unde? – La gunoi! – Nu le sortezi? Nu!
Măcar pe sectoare, ca fiecare să ştie că în sectorul său este un loc bine amenajat, unde se pot duce deşeurile care sunt nocive”.

Anual, în Republica Moldova se adună peste 10 mii de tone de deşeuri electrice şi electronice şi doar cinci la sută sunt reciclate.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter