Actualitate

SONDAJ. Peste jumătate din cetățenii Republicii Moldova susțin introducerea sintagmei „limba română” în legislația Republicii Moldova

post-img
Limba română

Peste jumătate din respondenții unui sondaj efectuat de compania iDATA susțin introducerea sintagmei „limba română” în legislația Republicii Moldova

Potrivit sondajului, (52.8%) s-au expus pozitiv cu privire la introducerea sintagmei „limba română” în legislația Republicii Moldova, în timp ce 38.6% s-au arătat contra, iar 8.6% nu au avut un răspuns pentru această întrebare.

Regiunile statistice ce susțin cel mai mult acest lucru sunt: Buiucani, Călărași, Hîncești, Cimișlia, Orhei, Căușeni, Fălești, Ungheni.

Pe de altă parte, contra limbii române s-a expus în special locuitorii din regiunile Comrat, Cahul, Bălți, Rîșcani-Nord și Edineț, dar și Rîșcani-Chișinău.

Sondajul a fost efectuat în perioada 15-26 martie 2023, pe un eșantion total de 1065 respondenți, dintre care 93.7% au fost contactați telefonic (metoda CATI), iar 6.7% au completat chestionarul on-line (metoda CAWI).

Sondaj

Sondajul are o eroare maximă de eșantionare de ±3% și este reprezentativ pentru Republica Moldova, cu excepția populației din Stânga Nistrului și a cetățenilor RM care locuiesc în afara țării.

Amintim că pe 16 martie, Parlamentul Republicii Moldova a votat jîn a doua şi ultimă lectură proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie

author-img_1

Cristian Sava

Reporter