Elveția oferă peste 2 miliarde de lei Republicii Moldova, printr-un nou Program de Cooperare Elvețiană. Banii sunt pentru susținerea reformelor și scăderea impactului războiului de la graniţă asupra economiei naţionale. Programul se va mai concentra pe creșterea bunăstării populației și îmbunătățirea coeziunii sociale.
Începând cu 1992, Elveția este unul dintre partenerii strategici ai Republicii Moldova. În ultimii ani, a oferit sprijin în pandemia de COVID-19, în gestionarea crizei refugiaților și a războiului din Ucraina. Guvernul elveţian a susținut financiar diverse proiecte la nivel local. Un exemplu este cel din satul Selemet, raionul Cimișlia, unde a fost construită o hală pentru producători locali, a fost reabilitat iluminatul stradal și au fost organizate campanii de informare privind bolile netransmisibile.
TATIANA BADAN, primar, localitatea Selemet: Am beneficiat de un suport de aproximativ 4 milioane de lei, poate chiar mai mult, din partea Agenției Elvețiene. Vreau să menționez că Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare este unică prin deschiderea și flexibilitatea colaboratorilor săi. Nu sunt birocrați în gestionarea și implementarea proiectelor la nivel local.
Guvernul Elveției a susținut și programe în domeniul sănătății. Unul dintre ele este Proiectul Moldo-Elvețian "Viață Sănătoasă: Reducerea Poverii Bolilor Netransmisibile".
ALA CURTEANU, lider de echipă, Proiect Moldo-Elvețian în Sănătate: Lucrăm pe două direcţii principale. Prima e să prevenim bolile netransmisibile, pein alfabetizarea populaţiei. O altă direcţie mare de activitate este detectarea precoce a bolilor netransmisibile. Astfel noi lucrăm cu asistenţa medical primară.
Elveția va continuă să sprijine procesul de reforme al Republicii Moldova, prin lansarea Programului de Cooperare Elvețiană pentru perioada 2025-2028.
ANA CALINICI, secretar de stat, Guvernul Republicii Moldova: Suntem recunoscători că noul plan priorităţilor Republicii Moldova şi a fost negociat într-o manieră de aliniere la ceea ce este mai important pentru ţara noastră.
GUIDO BELTRANI, director, Biroul de Cooperare al Elveţiei în Republica Moldova: Credem că există o necesitate stringentă din două motive. Primul ar fi că Republica Moldova este într-un proces intens al reformelor în legătură cu procesul de aderare la Uniunea Europeană. Al doilea motiv este că Republica Moldova este influenţată de creşterea preţurilor, criza energetică, un nivel înalt al inflaţiei, un flux mare refugiaţi. Toate acestea au nevoie de sprijin din partea partenerilor de dezvoltare.
Valoarea totală a proiectului este de peste 2 miliarde de lei, ce vor fi folosiţi pentru implementarea unor inițiative cheie în guvernare, democrație, dezvoltare economică și sănătate, inclusiv prin creșterea competențelor și stimularea locurilor de muncă. Priorităţile Programului de Cooperare Elvețiană Guvernare și Coeziune Socială Dezvoltare și Reziliență Economică Sănătate și Servicii Publice Locale Granturi pentru proiecte mici și activități culturale REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: Eugen Picicur