Actualitate

Alecu Reniță: În spatele formării blocului „Victoria” stau nu doar serviciile secrete ruse, ci și instituții ale Rusiei specializate în acțiuni diversioniste

post-img
Alecu Reniță

„În spatele formării blocului „Victoria” stau nu doar serviciile secrete ruse, ci instituții ale Rusiei specializate pe acțiuni diversioniste. Și colonelul Cantarean, alias mitropolitul Moldovei, a fost în martie la Moscova în acest context. Pe 12 martie Patriarhul Kirill a avertizat România că face atacuri canonice. Luate împreună, se conturează un plan extins a ceea ce își propune Rusia în acest areal”, a declarat editorialistul Alecu Reniţă, deputat în Parlamentul 90, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Editorialistul a aminsit  că Zelenski a afirmat clar că Putin și Rusia vor să refacă URSS.

„În acest context, refacerea Uniunii Sovietice trebuie luată la modul serios de cetățenii și autoritățile satelor care au făcut parte din spațiul sovietic. Ne amintim de crearea în 1992 a enclavei din stânga Nistrului, de războiul din Georgia, raptul Crimeii în 2014 și 2022 când Putin a ales calea războiului ca să refacă URSS”, a precizat editorialistul.

Potrivit lui Alecu Reniță, ceea ce s-a întâmplat la Moscova, cu formarea blocului Victoria, arată cât de puternic este Rusia implicată în Republica Moldova.

„Rusia nu a apelat numai la un penal ca să organizeze, ci au reactivat un șir de rețele diversificate mai puțin cunoscute, întîi la Tiraspol, apoi la Comrat. Toate au fost reactivate ca mai multe teritorii din spațiul ex-sovietic să ceară ajutorul Rusiei. Menirea celor din blocul Victoria este să aducă războiul în această parte a lumii”, a precizat Alecu Reniță.

Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, a precizat în cadrul emisiunii că nu există niciun bloc Victoria, blocurile politice  fiind înregistrate în Republica Moldova doar în perioada electorală.

„Șor și-a strâns oamenii la o paradă, în care să arate Kremlinului că are multe forțe și diverse, premițându-i să spună Kremlinului că are o coaliție. Este clar că ei deja s-au lansat în campania electorală cu 6 luni înainte de începerea acesteia”, a precizat Andrei Curăraru.

Expertul a mai menționat că se așteaptă la acțiuni majore în preajma zilei de 9 Mai.

„Sunt multe simboluri pe care le pot utiliza pentru trezirea nostalgiei sovietice. Autoritățile noastre trebuie să se pregătească. Iar acest tip de evenimente nu pot fi organizate în Moscova fără acceptul deschis al FSB”, a spus Andrei Curăraru.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi poate fi urmărită în continuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter