Extern

Uzbekistanul suspendă sistemul de plăți rusesc Mir

post-img
Flag Uzbekistan
Sursa foto: Freepik.com

Uzbekistanul a suspendat vineri sistemul alternativ rusesc de plăți Mir, pe fondul presiunilor exercitate de SUA asupra celor câteva țări care folosesc acest serviciu pentru a renunța la el, relatează AFP, citată de The Moscow Times, scrie G4Media.ro

Rusia a dezvoltat Mir în 2015 pentru a eluda sancțiunile occidentale după anexarea Crimeei, dar a intrat sub supravegherea SUA de când Moscova a trimis trupe în Ucraina.

Serviciul de carduri Mir a fost suspendat în Uzbekistan începând cu ora 9:00 a.m. (04:00 GMT) din cauza unor „proceduri tehnice”, a precizat Uzcard, un centru de procesare interbancară din fosta republică sovietică.

Totuși, cardurile co-brandate Uzcard și Mir „funcționează ca de obicei” în Uzbekistan, a precizat Uzcard.

Suspendarea survine la o săptămână după ce președintele rus Vladimir Putin a participat la un summit regional în Uzbekistan, pe care Moscova îl consideră parte din sfera sa de influență.

Turcia – o destinație populară pentru ruși – este așteptată să decidă vineri cu privire la o potențială suspendare a cardurilor bancare în această țară.

Cu câteva zile mai devreme, Statele Unite au amenințat băncile turcești care continuă să folosească Mir cu sancțiuni financiare.

Rusia a început să își dezvolte propriul sistem de plăți interne în 2015, ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse de anexarea Crimeei de către Rusia în anul precedent.

Aceasta a dus la crearea unui sistem de plată cu cardul numit Mir, sau World, acceptat doar într-o mână de țări, inclusiv Belarus și Kazahstan.

Autoritățile ruse ar dori ca aceste carduri să fie acceptate la nivel global, ceea ce ar ușura dificultățile financiare cu care se confruntă acum rușii atunci când călătoresc.

Vinerea trecută, șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că Rusia întâmpină „dificultăți” în ceea ce privește extinderea globală a sistemului de plăți.

Peste 100 de milioane de carduri Mir au fost emise în ultimii șapte ani, ceea ce înseamnă că peste jumătate din populația rusă are unul, potrivit cifrelor furnizate de compania emitentă a cardului.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter