Cultură

Trei filme documentare pe probleme legate de drepturile omului vor fi lansate la Chișinău

post-img
cinema

Oficiul Consiliului Europei de la Chișinău, împreună cu Telefilm-Chișinău, va organiza pe 9 iunie curent, o seară de lansare a trei scurtmetraje documentare pe probleme sociale și ale drepturilor omului realizate de tineri cineaști din Republica Moldova. Filmele documentare au fost produse sub îndrumarea echipei Telefilm Chișinău și a expertei Consiliului Europei, regizoarei de film, cu renume internațional, Irene Langemann.

Documentarele „Apa din noi”, „Prețul istoriei” și „Pe cont propriu” au fost realizate cu sprijinul Proiectului Consiliului Europei „Susținerea pluralismului media și a libertății de exprimare în Republica Moldova”. Fiecare film explorează subiecte sensibile și vine cu o poveste unică, surprinzând esența problemelor și provocărilor cu care se confruntă societatea contemporană.

Evenimentul va fi deschis de Liliana Nicolăescu-Onofrei, șefa Comisiei parlamentare Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-media; Giulia Re, șefa Oficiului Consiliului Europei la Chișinău; și Mircea Surdu, director Telefilm Chișinău.

Seara Premierei va reuni de asemenea autorii și protagoniștii filmelor, reprezentanți ai mediului artistic și cultural al Republicii Moldova, activiști și organizații pentru drepturile omului, precum și publicul larg, pentru a celebra și susține munca tinerilor producători de film. 

Fiecare proiecție va fi urmată de sesiuni de dezbateri interactive, oferind ocazia de a explora împreună temele abordate în scurtmetraje și de a încuraja dialogul cu privire la drepturile omului.

Evenimentul va avea loc pe 9 iunie 2023, ora 18:00, la Teatrul Național Eugène Ionesco, (Bd. Grigore Vieru 11, Chișinău, Moldova).

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter