Exact cum se întâmplă în lumea întreagă şi centrele comerciale din Chişinău şi-au afişat reducerile de Black Friday. Promoţiile sunt tentante, iar trecătorii nu se limitează doar a privi în vitrine. Psihologii ne îndeamnă, însă, să facem cumpărăturile conştient şi să nu ne lăsăm pradă acestui fenomen, care ne-ar putea lăsa cu buzunarele goale.
NATALIA GROSU, consultant magazin: „De pe data de 17 până pe data de 26 avem promoţii la toată lenjeria. Procurând două unităţi şi mai mult, avem -30% la fiecare unitate. Iar procurând un sutien, avem cadou chiloţei.”
NATALIA GÂSCĂ, consultant magazin: „Astăzi şi îndeosebi în weekend vom avea promoţii la 30% reducere al doilea produs. La fiecare al doilea produs procurat vom avea promoţie şi dacă procuraţi în sumă de 400 de lei sau peste, veţi avea un mic cadou, veţi participa la o tombolă aici pe loc, în magazin. De la şamponuri, îngrijire pentru păr, până la luciuri, cosmetică decorativă.”
Unii oameni spun că sunt tentaţi să cheltuie mai mult decât în alte perioade. Alţii susţin că, în pofida promoţiilor afişate, cumpără doar strictul necesar.
„Am fost recent la un magazin şi da, am profitat, într-adevăr.
-Vă tentează cumva reducerile?
-Da, adică, practic în toate magazinele noi am observat că este -30%, -50%, poţi să găseşti ceva mai avantajos.”
„Cumpărăm, dar nu profităm de reduceri.
-Cumpăraţi doar strictul necesar?
-Da, pentru copii.”
„-Aveţi tentaţia să cumpăraţi produse în această perioadă sau nu vă influienţează?
-Nu, nu sunt influienţată.
-Cumpăraţi doar strictul necesa?
-Da, doar strictul necesar.”
Potrivit psihologilor, cuvintele des întâlnite în publicitate, precum: Doar acum! Ultima şansă! sau Nu rata momentul! ne influenţează involuntar. Mai mult ca atât, şi culorile folosite în scop publicitar, roşu, negru sau galben, ni se asociază cu anumite sentimente şi de aici până a face cumpărături nechibzuite e doar un pas.
VALERIA CRASOV, psiholog: „Reducerile creează sentimentul de impuls şi activează neocortexul şi noi avem tendinţa să procurăm doar astăzi, doar acel produs, doar din cauza că el este ultimul şi noi vom pierde această şansă. Dar nu este neapărat asociat cu realitatea. Noi am putea să cumpărăm aceste produse şi în alte zile mult mai echilibrat sau în cazul în care noi planificăm o cumpărătură, noi putem să aşteptăm o anumită zi în care vor fi reducerile, dar nu neapărat să facem această cumpărătură impulsiv şi să cheltuim mult mai mulţi bani, decât ne-am planificat.”
Termenul de "Black Friday" a apărut în anii 60, în SUA, desemnând ziua când se dă startul cumpărăturilor pentru sărbătorile de iarnă.