Actualitate

Tot mai mulţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse îşi părăsesc ţara pentru a nu fi trimişi pe front în Ucraina

Rusii fug de mobilizare
Sursa video: TVR MOLDOVA

Azi se împlineşte o săptămână de la anunţul preşedintelui rus privind mobilizarea rezerviştilor. Şi pe zi ce trece tot mai mulţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse îşi părărsesc ţara pentru a nu fi trimişi pe front în Ucraina. Cei mai mulţi ruşi merg în Kazahstan, Georgia şi Mongolia. Mai puţini se îndrepată spre ţările Uniunii Europene, traversând frontiera cu Estonia şi Finlanda.

Mii de vehicule continuă să stea la coadă la granița dintre Rusia și Georgia. Cozile se întind pe o distanţă de 16-18 kilometri, iar pentru a traversa frontiera uneori e nevoie de aproape 48 de ore. Zilnic în Georgia intră câte 10 mii de cetăţeni ruşi, faţă de aproximativ 5 mii câţi veneau înainte de anunţul mobilizării. Dificultăţile de la vamă nu-i opresc însă pe ruşii care fug de mobilizare să-şi părăsească în grabă ţara, mai ales după anunţul de ieri al ministerului rus de Interne privind deschiderea unui centru de recrutare la frontiera cu Georgia în timpul apropiat. Unii dintre cetăţenii ruşi spun că înainte de a traversa graniţa au văzut deja militari dislocaţi la frontiera rusă, dar afirmă că deocamdată nu sunt opriţi pentru verificări.

"La drept vorbind, am trecut cu bicicleta pe lângă el (n.r. centrul de recrutare). Nu i-am dat atenţie. El probabil există, militari sunt. Am văzut militari. Probabil există comisariat de poliţie tot acolo, însă eu am trecut cu bicicleta şi nimeni nu m-a oprit, nu m-a întrebat nimic, întrebări nu au fost."

"Eu am fugit de mobilizare. Eu nu vreau să mor pentru regim. Eu nu-l consider legitim."

"E vorba nu doar de frica de mobilizare, să spunem de una "parţială", dar şi de faptul că situaţia se agravează şi în continuare va fi doar mai rău."


O situaţie similară se atestă la punctele de trecere a frontierei cu Kazahstanul și Mongolia. După anunţul privind mobilizarea, în cele trei ţări ar fi ajuns peste 200 de mii de cetăţeni ruşi, precum estimează presa locală citând surse ale poliţiei de frontieră. Autorităţile de la Tbilisi şi Alma Ata au anunţat că nu-i vor repatria pe ruşii care fug de mobilizare. Mai mult în Kazahstan, autorităţile au început să ia măsuri pentru a-i adăposti şi sprijini pe cei aproape 100 de mii de migranţi ruşi care au traversat frontiera în ultima săptămână. Azil şi sprijin umanitar sunt gata să le ofere ruşilor care fug de mobilizare şi SUA .


KARINE JEAN-PIERRE, purtătorul de cuvânt al Casei Albe: "Noi credem că indiferent de naționalitatea lor, aceștia pot solicita azil în Statele Unite și li se poate examina cererea de la caz la caz. Deci, în acest sens, îi salutăm pe toți cei care solicită azil și care ar trebui să facă asta. Dar din nou, știți, am vorbit despre curajul ucrainenilor care luptă în acest război în ultimele șase luni și despre modul în care luptă pentru libertatea lor. Și ceea ce vedem în Rusia, e că oamenii din Rusia spun că nu vor acest război, că nu sprijină războiul lui Putin."

Şi unele ţări ale Uniunii Europene precum Germania, Spania sau Olanda au anunţat că sunt gata să le ofere adăpost şi ajutor umanitar ruşilor care fug de mobilizare. Datele Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, Frontex, arată că numărul ruşilor care au mers în UE săptămâna trecută a ajuns la 66 de mii. Un număr care a crescut cu 30 la sută faţă de acum două săptămâni. Majoritatea au ajuns în Uniunea Europeană traversând teritoriul Finlandei şi Estoniei. Însă cele două state, alături de Letonia, Lituania şi Polonia au anunţat deja că pun în aplicare restricţii de intrare pentru cetăţenii ruşi care călătoresc doar în scopuri turistice sau de agrement.


Între timp, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească ''imediat'' Rusia. Ambasada precizează într-un comunicat că ''Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie şi să le interzică acestora să părăsească ţara pentru a fi recrutaţi. Anterior, avertismente asemănătoare pentru cetăţenii săi au transmis autorităţile din Polonia, Estonia şi Bulgaria.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter