Economic

Ne aşteaptă un an plin de provocări. Economiştii ne sfătuiesc că ar fi bine să evaluăm atent atunci când cheltuim banii

Prognoze mai sumbre
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ne aşteaptă un an plin de provocări. Economiştii ne sfătuiesc că ar fi bine să evaluăm atent atunci când cheltuim banii. Specialiştii prognozează că moneda naţională care este acum supraevaluată, s-ar putea deaprecia în prima jumătate a acestui an iar cea mai bună investiţie ar fi cea în valută străină.

Economisirea este o soluție pentru a preveni perioadele de crize sau pentru a face o investiție ulterioară. Este însă nevoie de o educație financiară dar și de oferte avantajoase și sigure din partea băncilor.

„Stau pe card şi când îmi trebuieşte ceva petru a cumpăra scot de a colo. 

– Nu-i schimbaţi în valută străină, nu vă faceţi griji că s-ar putea devaloriza?

– Poate să se devalorizeze, poate cu valuta să se întâmple ceva, poate şi războiul acesta de lângă noi să facă nişte ravagii.” 

„Personal eu cu familia mea intenţionăm să investim aici în economia locală. Poate vom deschide un local. Avem o afacere proprie în agricultură, respectiv vrem să investim în utilaje post recoltare şi să lansăm produsul pe piaţă. Aici ne punem investiţiile şi speranţele noastre că totul o să fie bine.”

Economiștii spun  că banul trebuie să circule pentru a crea plusvaloare. Antreprenorii știu asta iar cei ce fac comerț depend de consum și rulajul banilor. Ala Prodan are un magazin de materiale de construcţie iar economiile familiei sunt reinvestite în marfă.

ALA PRODAN, antreprenoare: „Cererea de cumpărare a scăzut pot să zic undeva cu vre-o 50 de procente. Dacă oamenii înainte mai făceau investiţii, de exeplu procurau materiale de construcţii, făceau reparaţii curente sau mai reînnoiau, a,cum de exemplu se procură doar strictul necesar. + TC. Pe moment banii sunt investiţi în marfă, adică banii sunt circulaţi şi la moment pe noi asta ne aranjează.”

Potrivit unor experţi, banii trebuie păstraţi în valuta în care îi cheltuim. În 2023, cei ce vor să economisească ar fi bine să o facă în valută străină.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Şi aceste investiţii să se facă în ambele valute. Nu doar în euro sau doar în dolar. Deci e bine să diversifice riscurile şi o parte din economii să le plaseze în euro, o parte în dolari şi când ai deja aceste economii ai deja flexibilitate. O altă posibilitate deschisă pentru persoanele fizice este să investească în imobile, dar având situaţia în regiune investiţiile imobiliare nu cred că sunt cele mai corecte. În această perioadă e important să punem accent pe mobilitate.”

O altă soluție sunt depozitele bancare, chiar dacă dobânzile sunt mai mici decât rata inflaţiei.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Agenţii economici au în această perioadă posibilitatea să-şi diversifice afacerea şi să investească în creşerea volumului de producţie fiindcă inflaţia înseamnă preţuri mari iar preţuri mari înseamnă oportunitatea de a vinde mult şi la preţuri bune.”

În 2023, experţii prognozează pentru republica Moldova o creștere economică de doar 2, maxim 3%.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter