Marea Britanie adoptă sancțiuni împotriva organizației „Evrazia”, promovată și susținută de fugarul penal Ilan Șor. Pe lista de sancțiuni a autorităților britanice se află fondatoarea și directoarea organizației „Evrazia”, Nelli Parutenco; membra consiliului de administrație al organizației, Natalia Parasca, președintă interimară a Partidului „Renaștere”, deputata Marina Tauber. Anunțul a fost făcut de către Ambasada Marii Britanii la Chișinău.
„Regatul Unit este un prieten și partener de nădejde al Moldovei. Susținem libertatea, democrația, suveranitatea și reziliența Moldovei împotriva amestecurilor rusești. De aceea, astăzi, Regatul Unit îi sancționează pe cei care încearcă să interfereze democrația Moldovei, să submineze alegerile libere și corecte și să răspândească influența Rusiei. Toți aceștia ( n.r - cei sancționați) au acționat în numele oligarhului sancționat fugar Ilan Șor”, se menționează în comunicatul Ambadadei Regatului Unit la Chișinău.
„Securitatea și prosperitatea națională a Moldovei merg mână în mână cu securitatea și prosperitatea Europei și a Regatului Unit. Nu vom sta deoparte atunci când acestea sunt amenințate”, a spus ambasadoarea Marii Britanii la Chișinău, Fern Horine.
„Atunci când banii murdari circulă liber erodează încrederea publicului, destabilizează economiile și le permite actorilor maligni să submineze statul de drept”, a declarat ministrul britanic de Externe, David Lammyy, citat de Reuters.
La modul practic, sancțiunile înseamnă înghețarea activelor și interdicția de a călători în Marea Britanie.
Președinta Maia Sandu a salutat sancțiunile impuse de Regatul Unit unor persoane și entități afiliate grupării criminale organizate Șor.
Deputata Marina Tauber, investigată pentru acceptarea finanţării fostului Partid „Șor” de un grup criminal organizat, falsificarea raportului financiar și imixtiune în înfăptuirea justiție, a plecat din Republica Moldova şi nu s-a mai întors.
Procurorii susțin că nu știu unde este, dar recunosc faptul că afiliata lui Ilan Șor a cerut instanţei să plece în Israel pentru consultaţii medicale.
În decembrie 2024, judecătorii au ridicat interdicţia de a părasi Republica Moldova în privinţa deputatei Marina Tauber.
Pe 7 ianuarie 2025, aceasta a plecat în Turcia și nu a mai revenit.
Citiți și: Ce se întâmplă în dosarul Marinei Tauber, plecată de aproape trei luni din R. Moldova
Nelli Parutenco este fondatoarea și directoarea organizației „Evrazia”. Parutenco a fost persoană responsabilă de finanțe (trezorier) în Partidul „Șor” pentru alegerile locale din 2019 și pentru alegerile parlamentare din 2021. Ea a fost contabilă-șefă la Primăria Orhei, scrie Zdg.md.
Parutenco a candidat la fotoliul de deputat în Parlamentul R. Moldova în 2019. După alegerile locale acel an, a devenit consilieră în Consiliul raional și municipal din Orhei, precum și președinte al comisiilor financiare ale acestor două organe administrative.
Fosta casieră a partidului lui Ilan Șor a fost inclusă și pe lista de sancțiuni a UE în toamna lui 2024. Potrivit Europa Liberă, Nelli Parutenco a fost sancționată pentru că este în fruntea unei organizații care face propagandă rusească inclusiv în rândul minorilor. În iulie 2022, Nelli Parutenco a fost una dintre cele șapte persoane apropiate Partidului „Șor” care au fugit din R. Moldova.
Citește și: La doi ani de la condamnare, statul a reușit să îi confiște lui Ilan Șor două apartamente
Natalia Parasca, președinta interimară a Partidului „Renaștere”, afiliat de asemenea oligarhului fugar Șor, a primit, pe 27 martie, interdicția a părăsi R. Moldova, timp de 60 de zile.
Într-o postare pe rețele, Natalia Parasca a spus că decizia autorităților britanice „ridică o serie de întrebări legitime”, afirmând că activitățile sale nu au nimic în comun cu Regatul Unit.
„Un lucru este deja clar: aceste sancțiuni au fost impuse la cererea autorităților moldovenești și au devenit încă un instrument de răfuială politică împotriva oponenților”, a spus Natalia Parasca pe o rețea de socializare.
Organizația „Evrazia” a intrat pe lista de sancțiuni a UE și SUA pentru activitatea sa de propagandă, dar și pentru rolul jucat în canalizarea dinspre Șor și o bancă rusească a banilor destinați unor persoane din autonomia găgăuză.
În prezent, condamnat la 15 ani de puşcărie, fugarul Ilan Şor se află la Moscova.