Actualitate

De aproape zece ani, localnicii din Drăguşeni, raionul Străşeni, duc un adevărat război cu un consătean care şi-a construit o fermă chiar în sat

De aproape zece ani, localnicii din Drăguşeni, raionul Străşeni, duc un adevărat război cu un consătean care şi-a construit o fermă chiar în sat

De aproape zece ani, localnicii din Drăguşeni, raionul Străşeni, duc un adevărat război cu un consătean care şi-a construit o fermă chiar în sat. Oamenii se plâng că sunt invadaţi de şobolani şi insecte iar vara stau cu geamurile închise din cauza mirosului insuportabil. Fermierul are vreo 150 de oi, cam 100 de vaci şi zeci de porci şi nici prin cap nu-i trece să plece. Spune că nu are bani să se mute în altă parte.

Sătui de duhoarea şi mizeria provocată de porcii, oile şi vitele instalate la doar câţiva metri de casele lor, sătenii din Dragușeni au cerut ajutorul autorităţilor.

Oamenii se plâng dar, oficial, nu a fost înregistrată nici o plângere.

VALENTIN CERTAN, ofiţer de sector: „Până la moment la Inspectoratul de Poliţie Străşeni nu au fost înregistrate plângeri din partea comunei Rădeni pe marginea cazului dat. –Dar în ce condiţii a-ţi putea să luaţi măsuri în caz că locuitorii sunt deranjaţi de miros, rozătoare? – În cazul dat, toate materialele acumulate vor fi expediate în adresa Inspectoratului Ecologic şi a administraţiei publice locale”.

MARIA CHIHAI, inspector principal, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului,  Strășeni: „La moment nu avem nici o petiţie înregistrată referitor la vre-o fermă din satul Rădeni, primăria Rădeni satul Drăguşeni iată ce vă pot spune. Nu cunoaştem situaţia. Când o să avem vre-o petiţie, o să putem să ne expunem”.

Potrivit autorităţilor publice locale, fermierului i s-a propus să-şi amenajeze stâna în afara satului.

PETRU RĂBDĂU, primarul comunei Rădeni: „Dumnealui o spus că o să se gândească, că nu ştie, că o să vadă, că vrea să le văndă şi cumva s-a tergiversat procesul dat. Am stopat accesul oilor într-o anumită parte a satului, unde făcea deranj pentru locuitori. Am încercăm să-l dericţionăm spre altă parte ca să nu deranjăm locuitorii satului”.

IACOB BĂLĂŢEL, fermier: „Nu ştiu dacă ma avut plângeri. Poate şi cineva s-ar fi plans. Nu am avut treabă cu nimeni. Sunt oamenii care nu muncesc. – Am înţeles că primăria v-a alocat un lot de pământ la periferie, unde să vă extindeţi. – Ne-a alocat mai demult dar nu avem surse cu ce să construim”.

Lipsa unei legislații clare și a controalelor de la instituțiile autorizate favorizează deseori astfel de abuzuri care afectează viața comunităților.

IACOB BĂLĂŢEL, fermier: Aveţi vreo autorizaţie de a întreţine aceste animale aşa în mijlocul satului? – Acesta nu e mijloc, noi suntem la o margină. Hai la revedere”.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, locuitorii de la sate au dreptul să întreţină un număr limitat de animale.

ALEXANDRU MANCIU, director general adjunct, ANSA: „Bovine cinci şi animalele obţinute de la acestea, până la vârsta de 12 luni, cabaline doi, ovine 50 şi caprine 50, până la 100 de iepuri şi până la 100 de păsări. Asta e limita maximă. Însă, autoritatea publică locală are dreptul de a decide ca în anumite zone să fie întreţinut un număr mai mic de animale.”.

Pentru a intra în legalitate cu animalele pe care le are acum,  fermierul trebuie să aibă autorizaţie sanitar veterinară. În cazul în care nu o deține, el riscă o amendă de până la cinci mii de lei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter