Actualitate

Tehnologiile viitorului, atractive pentru tinerii basarabeni

Strart-UP în IT
Sursa video: TVR MOLDOVA

Patru experţi din Statele Unite, specializaţi în tehnologiile viitorului, se află în aceste zile la Chişinău pentru a-şi împărtăşi informaţiile cu toţi cei interesaţi de domeniul IT. Instruirile au loc în cadrul unor evenimente găzduite de centrul Mediacor. După workshopul pe echipe, tinerii şi-au prezentat ideile de afaceri.

Cele 14 echipe de participanţi, care au reunit tineri aflaţi la început de carieră, dar şi antreprenori cu experienţă, au venit în faţa juriului cu idei de start-up-uri în cele mai diverse domenii, cum ar fi educaţie, economie sau mediu, folosind tehnologiile viitorului.

ALEXA IACHIM, elevă, liceul Aristotel, Chişinău: „Noi vrem să facem procesul de reciclare foarte atractiv pentru oameni şi vrem să creăm o cripto valută, astfel ca oamenii aducând un kilogram de hârtie sau de plastic vor primi o monedă care s eva numi ecoin. Şi cu acest ecoin, peroana va putea cumpăra anumite produse sau servicii”.

Aceşti tinerii speră să impresioneze juriul cu ideea lor de a crea o metafermă. Este un proiect care combină ferme reale cu unele virtuale. Fermele adevărate vor fi amplasate pe 400 de hectare din nordul Republicii Moldova. Iar toate acțiunile de pe platforma de joc implică schimbările corespunzătoare în fermele reale.


ANDREI CURECHERI, participant: „Noi putem da posibilitatea la orice om, nu contează în ce colţ al lumii se află, îşi poate cumpăra o vacă digitală acesta este activul lui personal. Printr-un joc metaverse el va pute aface orice, să o hrănească, să strângă laptele, ouăle, să o vândă”.

Timp de câteva zile, participanţii au avut şansa să înveţe de la experţi în tehnologiile viitorului din Statele Unite.

MĂDĂLINA BOTNARI, participant: „Experţii din America sunt extraordinari, experienţa este unică, eu nu cunoşteam nimic, dar datprită lor şi participanţilor mi-au pus bazele cunoştinţelor care sunt viitorul, dar şi prezentul”.

DORIAN LISNIC, participat: „Am fost fascinat. Schimbul de experienţă, chiar şi între ceilalţi colegi este o oportunitate foarte bună pentru compania noastră”.

Cele mai bune idei vor fi selectate de juriu iar autorii lor vor primi sprijin pentru a le transpune în practică.

VIORICA CERBUŞCA, organizator: „Ne dorim ca ei să continue să dezvolte aceste idei prin oportunităţile pe care le oferim prin programe de mentorat şi accelerare în Statele Unite, precum şi în Republica Moldova”.

Activitățile sunt organizate în cadrul proiectului Tehnologiile Viitorului, cu susținerea USAID și a Suediei.

SCOTT HOCKLANDER, şeful misiunii USAID, Republica Moldova: „Sectorul IT se dezvoltă exponenţial în Republica Moldova. Acesta propulsează economia Republicii Moldova, oferind locuri de muncă fiecăruia, dar, în special, tinerilor. USAID vrea să inspire tinerii şi să-i conecteze cu afacerile interesante, inovatoare, care împing limitele”.

Proiectul "Tehnologiile Viitorului în Moldova" susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase cu mediul în Republica Moldova. Proiectul are un buget de peste 32 de milioane de dolari şi are o durată de implementare de 5 ani, adică până în 2026.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter