Europa azi

Ziua Europei, marcată la Chișinău sub sloganul "Solidaritate pentru Pace"

post-img
Ziua Europei, 2022
Sursa foto: Delegația UE în R. Moldova

Delegația UE în Republica Moldova îi invită pe locuitorii și oaspeții Chișinăului să sărbătorească sâmbătă, 14 mai, Ziua Europei sub sloganul "Solidaritate pentru Pace".

Astfel, în Piața Marii Adunări  Naționale, cei interesați pot veni în "Orășelul european", pe teritoriul  căruia se vor desfășura o serie de evenimente, sâmbătă, de la 13:00 și  până seara târziu.

Sărbătoarea va fi  deschisă la ora 13.00 de conferința de presă a ambasadorului UE în  Republica Moldova, Jānis Mažeiks, și a șefilor misiunilor diplomatice  ale statelor membre UE acreditate la Chișinău.

De asemenea, va  avea loc un târg interactiv, concursuri tematice, seminare, evenimente  pentru copii, prezentări ale bucătăriilor naționale. Orășelul va găzdui  și o expoziție a organizațiilor societății civile. Cei care vor dori să  polemizeze sunt așteptați la dezbaterea pe tema "Parteneriat pentru  dezvoltarea serviciilor sociale", organizată de Friedrich Ebert Stiftung  Moldova și Institutum Virutes Civilis.

La ora 19:00, în Piața  Marii Adunări Naționale. Vor evolua Ana Cernicova, Amelia Guzun, Pașa  Parfeni, Constantin Moscovici și invitatul special - „Bez Obmejen”  (Ucraina), acompaniați de corul și orchestra Filarmonica Națională  „Serghei Lunchevici", sub bagheta virtuosului Mihai Agafița!
Iar la  ora 22:00, vizitatorii vor putea urmări finala concursului internațional  „EUROVISION”, în transmisiune directă din Turin. Sărbătoarea se va  încheia cu iluminarea Arcului de Triumf în culorile drapelului Uniunii  Europene.

Ecenimentele dedicate Zilelor Europei vor continua până  pe 5 iunie în alte localități ale Republicii Moldova. Astfel, pe 15  mai, "Orășelul european" își va deschide porțile la Ungheni, pe 20 mai -  la Cahul, pe 21 mai - la Edineț, pe 22 mai - la Soroca, pe 5 iunie - la  Ștefan Vodă.

De asemenea, în perioada 16-31 mai, va avea loc  Festivalul cinematografiei și culturii europene, în cadrul căruia  vizitatorii vor putea viziona filme și concerte.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter