Actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, a câştigat concursul pentru funcţia de Procuror General. El urmează să fie propus preşedintelui Republicii Moldova pentru numirea în funcţie. Decizia a fost luată astăzi de membrii Consiliului Superior al Procurorilor, în şedinţă publică
Proba interviului pentru funcţia de Procuror General a început la ora 09.00 şi a durat mai bine de cinci ore.
Câştigătorul a fost Ion Munteanu, cu 9,21 puncte.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, are la dispoziție 15 zile să semneze decretul privind numirea lui Ion Munteanu în funcţia de Procuror General. Munteanu nu va trece prin comisia Vetting pentru că a fost supus, deja, evaluării externe atunci când a candidat la funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie.
DUMITRU OBADĂ, preşedinte CSP: „În cazul în care domnul Munteanu va fi numit în funcţie de procuror general să ducă la bun sfârşit ceea ce şi-a propus. Este important să aibă susţinerea întregului sistem al procuraturii, susţinerea societăţii, coeziune, consolidare şi unitate. Asta este, de fapt, piatra de temelie ce va favoriza succesul sistemului judiciar”.
După proba interviului, Ion Munteanu a declarat jurnaliştilor că obiectivul său de bază este asigurarea unui stat de drept, identificarea soluţiilor pentru examinarea eficientă a dosarelor de rezonanţă, dar şi identificarea unor mecanisme pentru a atrage tineri specialişti în Procuratură.
ION MUNTEANU, procuror general interimar: „Clar că mizez pe un exerciţiu corect, transparent, astfel încât atât societatea şi corpul de procurori să fie siguri că cel mai bun a fost desemnat pentru această funcţie”.
Ministrul Justiţiei spune că are aşteptări mari de la viitorul Procuror General.
VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: „În primul rând, să fortifice sistemul procuraturii. Şi să investigheze eficient toate cauzele, inclusiv cele de rezonanţă. Să creeze toate condiţiile, împreună cu celelalte autorităţi ale statului, pentru a ne asigura că avem un corp de procurori profesionişti”:
Ion Munteanu şi-a început cariera în procuratură în 2006. Unul dintre dosarele de rezonanţă gestionate de el a fost cel al licitaţiilor trucate pentru aprovizionarea cu produse alimentare a grădiniţelor din Chişinău.
El a fost şi subiectul unei investigaţii a Ziarului de Gardă, care a scris despre averea magistratului şi casa în care locuieşte şi care ar fi fost donată de socrii săi. În 2022, Ion Munteanu a fost numit procuror general interimar.
Pentru funcţia de Procuror General au luptat şi șeful adjunct de la Procuratura Anticorupție, Octavian Iachimovschi, care a obținut 8,80 puncte, dar şi procurorul anticorupție Alexandru Cernei, care a primit 7,92 puncte.
Aceştia pot contesta rezultatele concursului în cel mult 10 zile, la Curtea Supremă de Justiţie.