Extern

Volodimir Zelenski: 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi ani de război. Este cel mai dificil moment pentru unitatea noastră

conferinţa de presă dedicată împlinirii a 2 ani de război împotriva agresiunii ruse

Ucraina speră că în următoarele luni să se desfăşoare în Elveţia un summit internaţional unde să se discute planul de pace al Kievului, care apoi să fie prezentat Moscovei. În conferinţa de presă dedicată împlinirii a 2 ani de război împotriva agresiunii ruse, preşedintele Zelenski a precizat că 31.000 de militari ucraineni şi zeci de mii de civili şi-au pierdut viaţa în teritoriile ocupate. Mulţi jurnalişti au fost interesaţi ce va face Ucraina în absenţa unui nou pachet de sprijin american, blocat de mai multe luni în Congres.

Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Ucraina a ajuns în cea mai dificilă etapă pentru menținerea unității, care este crucială pentru efortul de război împotriva Rusiei.

„Acum este cel mai dificil moment pentru unitatea noastră, iar dacă ne destrămămăm cu toții, din exterior și, Doamne ferește, din interior, atunci acesta va fi cel mai slab moment. Nu s-a întâmplat încă”, a declarat liderul ucrainean.

31.000 de soldaţi ucraineni au murit în război

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi de la declanşarea invaziei ruse, anunţând pentru prima cifră oficială după mai mult de un an a acestor pierderi militare, transmit Reuters şi dpa.

Zelenski le-a spus însă reporterilor că nu poate dezvălui numărul răniţilor, întrucât aceasta ar ajuta planificarea armatei ruse.

Treizeci şi una de mii de soldaţi ucraineni au fost ucişi în acest război, Nu 300.000, nu 150.000 … (Preşedintele rus Vladimir) Putin minte … Dar, oricum, aceasta este o mare pierdere pentru noiŢ, a declarat Zelenski.

Oficiali ruşi şi americani afirmaseră anterior că între 100.000 şi 300.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în conflict, cifre pe care însă preşedintele Zelesnki le-a respins ca fiind „prostii”.

În schimb, el a estimat pierderile ruse la 180.000 de morţi şi 500.000 de răniţi.

O nouă contraofensivă ucraineană

Ucraina are un plan „clar” pentru o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse, a declarat președintele, adăugând că nu poate dezvălui public detalii.

Zelenski a declarat că rotația trupelor este extrem de importantă pentru efortul de război și că Ucraina trebuie să își pregătească mai bine forțele de rezervă.

O nouă ofensivă a ruşilor

Forțele rusești vor încerca să desfășoare o nouă ofensivă în Ucraina la sfârșitul lunii mai sau în vară, a declarat președintele Zelenski.

„Ne vom pregăti pentru asaltul lor. Asaltul lor care a început pe 8 octombrie nu a adus niciun rezultat, cred eu”, a spus preşedintele.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter