Actualitate

Roberta Metsola, despre deschiderea negocierilor cu RM: Europa este mai mult decât un bloc economic, este, de asemenea, un bloc al securităţii, este un bloc al păcii, este un bloc al libertăţii

post-img
Roberta Metsola
Sursa foto: M1

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola spune că decizia de a deschide negocierile cu Republica Moldova și Ucraina erau previzibile deoarece ambele state își dorec aderarea la UE, ori aderarea la blocul comunitar poate oferi stabilitate, prosperitate și pace.

ZFR

„Mă îngrijorează faptul că noi nu vom mai fi capabili să ne explicăm deciziile. De ce am votat pentru 50 de miliarde (de euro - n.r.) în plus pentru Ucraina? Pentru că Ucraina trebuie să câştige războiul. De ce am luat decizia de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi R.Moldova? Pentru că aceste ţări vor să adere. Iar când aderăm, Europa este mai mult decât un bloc economic, este, de asemenea, un bloc al securităţii, este un bloc al păcii, este un bloc al libertăţii”, a declarat Roberta Metsola într-un interviu în exclusivitate pentru AGERPRES

Potrivit politicianului, a subliniat că Vladimir Putin nu se va opri și în această situație Europa trebuie să ajute Ucraina să învingă în războiul declanșat de Kremlin.

„În timp ce sărbătorim 20 de ani de la aderarea ţării mele, împreună cu alte nouă state, în marea extindere din 2004, asta este ceea ce avem în vedere. Efectele transformatoare pe care aderarea la UE le-a avut asupra ţărilor. Aşadar, ne uităm la aceste ţări, dintre care una se luptă într-un război nedrept, ilegitim, nejustificat şi explicăm de ce. Dacă Putin nu s-a oprit în 2008, nu s-a oprit nici în 2014, el nu arată că vrea să se oprească acum, iar dacă nu ne vom implica, lucrurile nu vor face decât să se înrăutăţească”, a dăugat Metsola.

Amintim că în perioada 6-8 martie mai mulți oficiali europeni participă la Congresul PPE care se desfășoară la București.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter