Social

Scaunele auto pentru copii sunt o raritate pentru companiile de taxi din R. Moldova

Scaune pentru copii
Sursa video: TVR MOLDOVA

Încalcă legea cu bună ştiinţă şi îşi pun în pericol pasagerii. Scaunele auto pentru copii sunt o raritate pentru companiile de taxi din Republica Moldova. Deseori, şoferii acceptă să transporte micuţi fără aceste dispozitive speciale, chiar dacă sancţiunile sunt destul de aspre. Firmele de taximetrie, însă, nu pot fi pedepsite în astfel de cazuri. Studiile arată că transportul unui copil în scaunul auto special reduce cu până la 80% riscul de rănire sau deces în cazul unui accident rutier.

Am sunat în această dimineaţă la mai multe companii de taxi pentru a cere o maşină dotată cu scaun special pentru transportarea micuţilor.

„Mă numesc Natalia, bună ziua.

- Bună ziua. Am nevoie de o maşină de taxi dar vreau să fie cu un scăunel pentru copil, pentru că am un copil de patru luni şi nu vreau să risc.

- Patru luni nu avem aşa.”

„Noi nu avem aşa maşină. - Nu aveţi? - Cu atât mai mult scaun pentru copil. NU!”

Operatorii unei companii au acceptat să preia comanda, dar ne-au avertizat că va trebui să ţinem copilul în braţe.

„Noi nu avem, nu, scuzaţi vă rog. Nu, nu.

- Dar fără scăunel, nu e o problemă? Nu o să fie probleme cu poliţia? - Nu!”

Ne-am propus, apoi, să vedem în ce măsură respectă şoferii de taxi prevederile legale privind transportarea copiilor. Am mers cu un echipaj de poliţie într-o razie în oraşul Chişinău. În mai puţin de 20 de minute, oamenii legii au tras pe dreapta şi amendat primul taximetrist care transporta un copil fără scaunul necesar.

„Asta nu e maşina mea. Ridicaţi întrebarea la.

- Atâta timp cât dumneavoastră sunteţi conducătorul auto, dumneavoastră purtaţi răspunderea. Cu părere de rău o să vă aplic o amendă.”

„Eu nu sunt deacord cu toate prostologiile care se petrec.

- Dar nu aveţi un regulament dacă nu aveţi scăunel, nu luaţi copii? - Nu”.

Părinţii copilului au refuzat să vorbească cu noi. Supărat că a fost amendat, taximetristul a început, chiar, să ameninţe echipa de filmare.

„Ce drept ai tu să mă filmezi? - Suntem în spaţiul public.

-Data viitoare o să ne întâlnim şi scârbă o să aveţi.

- Ne ameninţaţi acum, faţă de poliţişti?

- Nu, vă aduc preîntâmpinare.”

Şi alţi şoferi de taxi traşi pe dreapta de inspectori au recunoscut că deseori transportă copii fără scaunul special.

„- Se întâmplă. - Şi fără scăunel? - Asta e. - Riscaţi? - Nu depinde de noi.”

„Sunt maşini care merg pe tarifele confort, care sunt dotate cu absolut toate necesarele. Scăunel pentru copii. Tot ce este necesar.”

Chiar dacă în regulamentul circulaţiei e stipulat clar că transportarea copiilor de până la 12 ani în vehicule se face doar în scaune auto speciale, în regulamentul transportatorilor acest lucru nu este bine definit.

În astfel de cazuri, în lipsa echipamentului special pot fi pedepsiţi doar taximetriştii, atunci când sunt prinşi pe picior greşit în trafic, nu şi firmele pentru care lucrează. Reprezentanţii companiilor taxi afirmă că au maşini dotate cu scaune auto pentru copii dar, de multe ori, pasagerii nu anunţă operatorii că au nevoie de acestea. În astfel de cazuri, şoferii decid dacă fac sau nu cursa, ştiind că pun în pericol viaţa micilor pasageri.

CONSTANTIN CONDREA, preşedintele ATAT: „Dacă se depistează în trafic că este fără scăunel, se aplică amendă. Dar noi nu recomandăm să fie transport copii fără astfel de scăunel ca să nu puneţi în pericol sănătatea voastră şi a copilului vostru.”

De cealaltă parte, părinţii recunosc că le este teamă să călătorească împreună cu cei mici în taxiurile din Chişinău.

„Nu aş risca în general să iau copii în taxi cum merg taximatriştii noştri. - E periculos? - Da, exact.”

Nu există date statistice privind taximetriștii amendaţi pentru lipsa scaunelor auto, dar numărul total al şoferilor sancţionaţi anul trecut din această cauză este în creştere.

NATALIA GOLOVCO, ofiţer de presă, INSP: „Anul trecut, poliţia a sancţionat peste 600 de conducători auto, dar pe parcursul anului 2021, peste 400.”

Legislaţia Republicii Moldova prevede amenzi între 600 şi 1.200 de lei şi două puncte de panalizare pentru şoferii care transportă copii de până la 12 ani fără scaune auto. Anul trecut, în Republica Moldova s-au produs 450 de accidente rutiere în care au fost implicaţi şi copii. 15 micuţi au murit iar peste 400 au fost răniţi.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter