Economic

Guvernul de la Chișinău ar putea primi la sfârşitul acestei luni un răspuns de la Gazprom privind livrările de gaz rusesc la iarnă

Guvernul de la Chișinău ar putea primi la sfârşitul acestei luni un răspuns de la Gazprom privind livrările de gaz rusesc la iarnă

Guvernul de la Chișinău ar putea primi, la sfârşitul acestei luni, un răspuns de la Gazprom privind livrările de gaz rusesc la iarnă. Într-un interviu pentru TVR MOLDOVA, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că a primit unele semnale de la Gazprom în legatură cu o eventuală discuţie despre această problemă.. Într-un interviu pentru TVR MOLDOVA, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că a primit unele semnale de la Gazprom în legatură cu o eventuală discuţie despre această problemă.

Discuțiile cu gigantul rus Gazprom în privința  livrărilor de gaz natural către Republica Moldova sunt suspendate de mai  multe luni. Moldovagaz și Gazprom trebuiau să semneze, până pe 1 mai,  un acord privind stingerea datoriei istorice acumulate pe malul drept al  Nistrului. Până atunci, Chişinăul trebuia să facă un audit al datoriei.  Ministrul Infrastructurii spune că abia la sfârşitul săptămânii  viitoare ar putea fi selectată compania care va face auditul la  Moldovagaz. Anterior, executivul Republicii Moldova a trimis o scrisoare  către Gazprom în care a solicitat o poziție clară legată de livrarea  gazului rusesc.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii: „Nu am primit un răspuns, dar am primit un semnal prin care  până la finalul lunii august ar trebui să avem o discuţie şi avea o  claritate în acest sens. Cred că o discuţie prin videoconferinţă  în care să înţelegem care sunt planurile Gazprom faţă de acest contract”.

Într-o postare pe  reţelele sociale, vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi, a exclus  organizarea unor negocieri directe între Gazprom și Republica Moldova,  la Moscova. Parlamentarul spune că o condiţie pentru un preț mai mic la  gazul rusesc ar fi susținerea războiului dus de Rusia în Ucraina.

MESAJUL VICEPREŞEDINTELUI PARLAMENTULUI, MIHAI POPŞOI

"Aud  tot mai des opinia că administraţia țării trebuie să meargă la Moscova,  să obțină un preț mai mic la gazele naturale. Trebuie să înțelegem cu  toții: pentru a obține gaz mai ieftin de la ruși, Republica Moldova  trebuie să susțină războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Pentru gaz mai  ieftin, trebuie să sprijinim uciderea oamenilor în țara vecină. Să ne  aliniem celor care comit aceste crime. Să ne mânjim cu sângele vecinilor  noștri. Aceasta este condiția obținerii unui preț mai mic pentru gazul  rusesc astăzi"

Autorităţile se pregătesc pentru orice scenariu.

ANDREI SPÎNU  ministrul Infrastructurii: „Vedem ce se întâmplă cu alte ţări, care chiar dacă aveau  un contract, anumite înţelegeri s-a decis reducerea volumului,  sau  anularea în întregime  a acelor contracte, noi ne pregătim de orice  scenariu. Noi suntem pregătiţi. avem un minim stoc de 24  milioane m3 de gaze stocat  în  sistemul de transport al României”.

În  următoarele două luni, datorită creditului semnat cu BERD, rezerva de  gaz stocată în România va fi mărită. Va fi completată şi rezerva de stat  cu păcură. Autorităţile iau în calcul şi achiziţionarea întregului  necesar de energie electrică din Ucraina.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter