Social

A început recoltarea primilor struguri din această toamnă

post-img
struguri

În doar cinci ani, Andrei Bujor din Pașcani, Criuleni, a fondat o vinărie cu personalitate, iar produsele au ajuns deja pe rafturile din România, Elveția și Canada.

„Am început să producim vin în primul an, în 2020. Deja suntem la cincilea an și, tot în 2020, am plantat primii struguri, prima viță de via noastră. Până la urmă, un vin bun se pornește din vie. Dacă ai un struguri de calitate, atunci faci și un vin bun,” spune Andrei Bujor.

Pe cele câteva hectare de pământ, soții cultivă mai multe soiuri de struguri. Aceștia au 11 tipuri de soiuri. Începând cu soiurile albii, viorică fetească, albă fetească regală, chardonnay și tânăioasă românească.

Ce ține de preparea vinului, antreprenorul spune că este un proces amplu și cu multe provocări, ce necesită atenție orice detaliu, iar munca este tehnologizată. Pentru a-și proteja vița de vie, de boli sau alte pericole, a instalat și o stație meteo.

„Temperatura ne trebuie pentru stropit. Pentru că noi nu putem stropi, de exemplu, preparatele ca să-și facă efectul, nu trebuie să fie temperatura mai mare decât 26 de grade, adică a 26-a e maximă, ar fi bine mai josă. Ceea ce e bine, noi ne uităm la televizor sau pe telefon, pentru că e o temperatură, dar e la general, dar aici e sigur temperatura în perimetrul 5 km la minim,” a specificat antreprenorul.

Dedicarea și investițiile nu au fost în zadar. Vinurile produse de soții Bujor au ajuns deja pe rafturile din străinătate – în România, Elveția și, într-o mică măsură, în Canada. În prezent, aceștia colaborează în special cu sectorul HoReCa.


author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter