Extern

VIDEO. Zelenski a vizitat la Odesa catedrala avariată într-un bombardament rusesc

post-img
vizită

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi în cursul unei deplasări la Odesa, mare port la Marea Neagră vizat în mai multe rânduri de Rusia, Catedrala Schimbarea la Faţă, avariată într-un recent bombardament rusesc, notează AFP.

"Volodimir Zelenski a inspectat distrugerile din Catedrala Schimbarea la Faţă cauzate de recentele bombardamente masive ruseşti asupra infrastructurii civile şi a centrului istoric al Odesei", a informat preşedinţia ucraineană într-un comunicat. "Şeful statului a fost informat despre amploarea distrugerilor în biserică şi despre starea ei actuală", precum şi despre posibilităţile de reconstrucţie, a adăugat sursa.


Cea mai mare catedrală ortodoxă din Odesa, al cărei centru istoric a fost inclus la începutul acestui an de UNESCO în Patrimoniul Mondial UNESCO, clădirea a fost avariată duminică în timpul unui val de bombardamente ale forţelor ruseşti, scrie Agerpres. Potrivit preşedinţiei, "altarul a fost complet distrus, iar structura de susţinere a clădirii a fost deteriorată". Catedrala Schimbarea la Faţă a fost fondată în 1795, demolată de sovietici în 1936 şi reconstruită în anii 2000. În 2010, ea a fost sfinţită de Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse. Catedrala ţine de Biserica Ortodoxă Ucraineană dependentă de Patriarhia Moscovei, o ramură care a întrerupt legăturile cu Rusia după invazia din 2022. Kremlinul a negat că a vizat acest edificiu, susţinând că distrugerile au fost provocate de rachete antiaeriene ucrainene, trase pentru a intercepta rachetele ruseşti care cădeau asupra oraşului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter