Actualitate

UE urmează să aprobe lista de sancțiuni împotriva persoanelor care stau în spatele unor tentative de destabilizare a situaţiei interne a R. Moldova

UE urmează să aprobe lista de sancțiuni împotriva persoanelor care stau în spatele unor tentative de destabilizare a situaţiei interne a R. Moldova

Uniunea Europeană urmează să aprobe lista de sancțiuni împotriva persoanelor care stau în spatele unor tentative de destabilizare a situaţiei interne a Republicii Moldova. Este propunerea şefului diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, pe care a făcut-o astăzi, la reuniunea miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană.

BOGDAN AURESCU, ministrul român de Externe: „Voi prezenta o situație a procedurii pe care România a lansat-o, alături de alte state, de listare a persoanelor care acționează împotriva stabilității Republicii Moldova, în cadrul regimului de sancțiuni recent creat. Sunt bucuros că acest regim de sancţiuni al Uniunii a fost lansat într-un timp record, probabil în urma celui mai rapid proces. Sper ca aceste propuneri să fie adoptate cât mai rapid”.


Nu au fost divulgate, deocamdată, numele celor care se vor regăsi în lista de sancţiuni. 

Autorităţile de la Chişinău au spus în nenumărate rânduri că ar trebui să fie vizaţi oligarhii Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, deja sancţionaţi de SUA şi Marea Britanie. La sfârşitul lunii aprilie, Parlamentul European a cerut Uniunii Europene aplicarea interdicției de călătorie în UE și confiscarea averilor pentru cei doi oligarhi.

Astăzi, Consiliul Uniunii Europene a lansat oficial misiunea civilă pentru Republica Moldova. Experţi din țările europene vor veni la Chişinău, pentru o perioadă de doi ani, şi vor ajuta autorităţile să facă față amenințărilor hibride din partea Federației Ruse. Diplomatul român Cosmin Dinescu va conduce misiunea, care îşi va începe activitatea până la sfârşitul lunii mai.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter