Există piste scurte, piste accidentate și piste care sunt afectate de vânturile transversale, dar iată o nouă pistă de care piloții emoționați trebuie să se îngrijoreze: o pistă de gheață scrie g4media.ro.
Norse Atlantic Airways a aterizat miercuri un Boeing 787 Dreamliner în condiții destul de diferite de cele obișnuite. Destinația: Antarctica. Pista de aterizare: o „pistă de gheață albastră” de 3.000 de metri lungime și 60 de metri lățime, sculptată în zăpadă și gheață, transmite CNN.
Dreamliner-ul a aterizat pe Troll Airfield miercuri, imediat după ora 2 dimineața – în plin soare, deoarece în emisfera sudică este vară în acest moment. Este pentru prima dată când un Dreamliner – un avion de mari dimensiuni care poate transporta până la 330 de pasageri, în funcție de model – ajunge pe cel de-al șaselea continent.
Dar, înainte de a începe să căutați să vă rezervați propriul zbor spre Troll, trebuie să știți că zborul N0787 nu a fost o cursă regulată pentru pasageri. Printre cei 45 de pasageri se numărau oameni de știință de la Institutul Polar Norvegian, care a contractat zborul pentru a-i duce pe ei și 12 tone de echipament la stația de cercetare Troll din Queen Maud Land, Antarctica.
Nu a fost nici un salt rapid peste ocean. Avionul a plecat de la Oslo pe 13 noiembrie, oprindu-se la Cape Town înainte de a se îndrepta mai la sud, miercuri seara, pentru a ateriza pentru recordul său.
Spațiul amplu pentru marfă al Dreamliner a făcut din această aeronava ideală pentru acest zbor, a declarat Daniel Carey de la Aircontact, brokerul care a organizat zborul. Eficiența sa în ceea ce privește consumul de combustibil a fost, de asemenea, un factor important, a declarat Paul Erlandsson, reprezentant de service pe teren la Boeing. Aeronava a ajuns până în Antarctica și s-a întors la Cape Town fără a fi nevoie să realimenteze.
„Este o mare onoare și emoție în numele întregii echipe Norse că am reușit împreună să realizăm un moment important, acela de a ateriza primul 787 Dreamliner”, a declarat Bjørn Tore Larsen, CEO al Norse Atlantic Airways, într-un comunicat.
„În spiritul explorării, suntem mândri că am avut un rol în această misiune importantă și unică. Este o adevărată dovadă a piloților și echipajului nostru foarte bine pregătiți și calificați, precum și a aeronavelor Boeing de ultimă generație”.
Camilla Brekke, directoarea Institutului Polar Norvegian, a declarat că utilizarea aeronavelor mai mari a fost o modalitate mai sustenabilă sau de a ajunge pe celebrul continent fragil.
„Cel mai important aspect este câștigul pentru mediu pe care îl putem obține prin utilizarea unor aeronave mari și moderne… [care] pot contribui la reducerea emisiilor globale și a amprentei ecologice în Antarctica”, a spus ea.
„Aterizarea unei aeronave atât de mari deschide posibilități cu totul noi pentru logistica de la Troll, ceea ce va contribui, de asemenea, la consolidarea cercetării norvegiene în Antarctica”.