Oricât ar glumi sau ar garanta cu asta înţelepciunea, preşedintele american Joe Biden, care împlineşte luni 81 de ani, ştie bine că vârsta este principalul său handicap cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, comentează agenţia France Presse.
Cu ocazia unui discurs recent în faţa lucrătorilor din industria auto, preşedintele american a luat în derâdere îngrijorările privind vigoarea sa fizică şi acuitatea sa mintală. Cineva a căzut cu zgomot în timpul alocuţiunii, iar Biden a întrebat mai întâi dacă totul e în regulă, apoi a spus: "Vreau ca presa să ştie că nu sunt eu" - o referire la căderile sale minore în public, ale căror imagini au circulat în întreaga lume.
Democratul este deja preşedintele cel mai bătrân din istoria Americii, iar dacă va obţine al doilea mandat, aşa cum doreşte, va avea 86 de ani la plecarea de la Casa Albă, scrie Agerpres.
Conform ultimului raport medical, din februarie, Biden este sănătos, dar un vot pentru el înseamnă un pariu că va rămâne sănătos, fără să decadă fizic, la o vârstă deja înaintată. Sondajele de opinie arată că americanii nu sunt încântaţi de un astfel de pariu.
Un sondaj recent efectuat de institutul Siena în şase state-cheie, publicat de New York Times, arată că 71% din alegători îl consideră pe Biden prea bătrân pentru a fi preşedinte. Doar 39% cred acelaşi lucru despre fostul preşedinte, republicanul Donald Trump, care nu e mult mai tânăr - are 77 de ani. Totuşi, îndoielile privind facultăţile mintale ale acestuia au crescut în ultima vreme.
Un fost strateg democrat de mare anvergură, David Axelrod, a comentat sondajul respectiv îndemnându-l pe Biden să se întrebe dacă se prezintă în propriul său interes sau în cel al ţării.
Să îmbătrâneşti nu mai înseamnă acelaşi lucru ca în trecut
S. Jay Olshansky, cercetător în domeniul longevităţii la Universitatea din Ilinois, consideră că atenţia acordată vârstei este nedreaptă: "Să îmbătrâneşti nu mai înseamnă acelaşi lucru ca în trecut. (...) Foarte mulţi oameni supravieţuiesc până în al optulea deceniu perfect capabili să fie preşedinţi sau să facă orice doresc".
Înaintea alegerilor din 2020, Biden îşi limitase călătoriile în contextul pandemiei de COVID-19. De data aceasta, va trebui să umble prin toată America, în timp ce îşi îndeplineşte şi îndatoririle împovărătoare de preşedinte, observă AFP. Deşi medicul lui îl caracterizează ca "viguros", Joe Biden îşi arată incontestabil vârsta. Are un mers ţeapăn, iar vocea îi e de multe ori un murmur care abia se aude; agenţia citată reaminteşte că preşedintele a fost bâlbâit şi că a vorbit întotdeauna împiedicat. Acum, el urcă în avionul prezidenţial pe pasarela cea mai scurtă, nu pe scara mare, mai instabilă, dar mai avantajoasă ca imagine pentru poza de la sfârşit.
Gafele lui Biden sunt extrem de comentate - fie referiri neclare la un film western obscur cu John Wayne, fie un discurs în care i s-a adresat unei parlamentare decedate recent ca şi cum aceasta ar mai fi fost în viaţă.
"Mulţi par să se concentreze asupra vârstei mele. Înţeleg, credeţi-mă", i-a asigurat preşedintele pe donatorii democraţi cu care s-a întâlnit în septembrie. De mai multe ori, el a declarat pe un ton glumeţ că are 800 de ani. Când s-a întâlnit cu omologul său chilian Gabriel Boric, în vârstă de 37 de ani, Biden a glumit: "Singura mea problemă cu dumneavoastră este că sunteţi prea tânăr". În acelaşi timp, el insistă adesea că vârsta este o garanţie a "înţelepciunii" în faţa turbulenţelor din viaţa politică americană sau a agitaţiei din lume.
Olshansky apreciază că, din motive genetice, atât Biden cât şi Trump sunt "super-vârstnici", termen folosit de cercetători pentru persoanele care îşi păstrează facultăţile la vârste foarte înaintate. Cercetătorul susţine că a descoperit că pentru preşedinţii americani "ceasul biologic pare să meargă mai încet" decât pentru ceilalţi oameni.
Cât de în formă este Trump?
Cât de în formă este Trump? - un alt subiect de atenţie sporită, apreciază AFP. În ultimele luni, şi acesta i-a confundat pe liderii Turciei şi Ungariei, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, respectiv premierul Viktor Orban; a afirmat că l-a învins pe Barack Obama, nu pe Hillary Clinton, la alegerile din 2016; şi a avertizat că ne îndreptăm spre al doilea război mondial, nu spre al treilea. Rivalii săi sunt încântaţi de astfel de momente, având grijă să le reamintească alegătorilor că favoritul în sondajele republicanilor nu e nici el chiar tânăr.
Echipa de campanie a lui Ron DeSantis, politician în vârstă de 45 de ani aflat pe locul al doilea în sondajele despre nominalizarea candidatului republican, la mare distanţă în urma lui Trump, vehiculează intens înregistrări video cu fostul preşedinte poticnindu-se în exprimare pe scenă, fotografii cu el transpirat, obosit la faţă. Echipa lui Biden a intrat şi ea în joc, deloc nemulţumită să îndrepte atenţia spre vârsta altui candidat.
Strategia respectivă nu îl încântă deloc pe Trump, observă AFP. Un purtător de cuvânt al acestuia, Steven Cheung, a declarat agenţiei că "echipa lui Biden este probabil la fel de dezorientată ca şi propriul său candidat". Într-un comunicat neobişnuit de violent, el ia în derâdere căderile repetate ale preşedintelui, pe care îl numeşte "slab şi şubred", "pur şi simplu stupid".
La numeroasele mitinguri de campanie, Trump apare în formă maximă şi interacţionează ore întregi cu mulţimile de susţinători. Fără a da un răspuns, AFP pune întrebarea dacă gafele lui repetate, filmările în care este văzut ţinându-se de o balustradă ca să nu alunece sau tremurând când bea un pahar de apă indică un declin sau sunt simple momente de rătăcire ori de oboseală.
"Chiar dacă sunt de vârste apropiate, Biden pare probabil mai bătrân decât Trump", arată politologul Kyle Kondik. Opinia sa este susţinută şi de rezultatele mai multor sondaje: două treimi din americani îl consideră pe actualul preşedinte prea bătrân pentru al doilea mandat, în timp ce doar 50% cred la fel despre contracandidatul său.
"Trebuie să vedem cum se comportă pe teren cei doi candidaţi. Poate greşesc, dar cred că Trump nu este evaluat la fel, fiindcă spune lucruri caraghioase de atâta vreme", apreciază Kondik.
Trump nu are obligaţia de transparenţă a informaţiilor despre starea de sănătate; ca preşedinte, Biden trebuie să facă vizite medicale anuale ale căror rezultate sunt comunicate detaliat presei. În schimb, despre republican, care se afişează ca amator de fast-food, nu a mai apărut aproape niciun detaliu medical de trei ani, de când nu mai este la putere.
Dezbaterea despre vârstele preşedinţilor era intensă încă din al doilea mandat prezidenţial al lui Ronald Reagan, în anii 1980, când unii observatori se întrebau dacă acesta nu are capacităţi intelectuale în scădere. El a plecat de la Casa Albă la 77 de ani, iar după câţiva ani a anunţat că suferă de boala Alzheimer. În 1994, fostul preşedinte Jimmy Carter a tras un semnal de alarmă, exprimându-şi în Journal of the American Medical Association îngrijorarea faţă de "pericolul" pentru SUA ca un preşedinte să aibă capacităţi reduse din cauza unei "afecţiuni neurologice".
DeSantis, întrebat duminică despre vârsta lui Trump, a răspuns că preşedinţia "nu e o treabă pentru un octogenar". Nikki Halley, candidată republicană în vârstă de 51 de ani, a cerut de mai multe ori ca după vârsta de 75 de ani toţi politicienii aleşi să dea teste de aptitudini intelectuale; nu s-a făcut nimic în acest sens, reaminteşte AFP.