Europa azi

Europa Azi. Comisia Europeană a propus extinderea a patru coridoare europene de transport pe teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova

Europa Azi

Comisia Europeană a propus extinderea a patru coridoare europene de transport pe teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova. Uniunea Europeană a salutat decizia autorităţilor de la Kiev de a da curs recomandărilor de desemnare a unui procuror anticorupţie. Iar premierul Ungariei, a declarat că ţara sa va aplica decizia Uniunii Europene privind reducerea consumului de gaz, în pofida daunelor economice. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi

EXTINDEREA CORIDOARELOR EUROPENE DE TRANSPORT
Comisia  Europeană a propus excluderea Rusiei și Belarusului din Rețeaua  Transeuropeană de Transport şi extinderea a patru coridoare europene de  transport pe teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova, inclusiv spre  porturile Mariupol și Odesa. În cazul R. Moldova, este vorba de  extinderea legăturii feroviare din România spre Chișinău și mai departe,  spre Odesa. Potrivit executivului european, pe fondul războiului  ruso-ucrainean, îmbunătățirea legăturilor rutiere și feroviare cu țările  vecine, partenere ale Uniunii Europene a devenit extrem de importantă.  Propunerea Comisiei e menită să îmbunătăţească inclusiv schimburile  economice și legăturilor rutiere dintre Ucraina şi Republica Moldova.  Iniţiativa urmează a fi dezbătută în Parlamentul European.

U.E. SALUTĂ PROGRESELE UCRAINEI
Uniunea  Europeană a salutat decizia autorităţilor de la Kiev de a desemna un  procuror anticorupţie. A fost şi una dintre recomandările Uniunii  Europene făcute la începutul acestei luni când Ucrainei i-a fost acordat  statutul de candidat la aderare la blocul comunitar. Numirea în funcţia  de procuror anticorupţie a experimentatului jurist Oleksandr Klimenko  este o decizie care confirmă aspiraţiile de integrare europeană a  Ucrainei, a declarat ambasadorul UE la Kiev, Matti Maasikas. El  a  subliniat că numirea procurorului anticorupţie reprezintă o davadă în  plus că autorităţile de la Kiev îşi respectă angajamentele pe termen  lung faţă de partenerii săi europeni privind progresele în lupta  anticorupţie.

UNGARIA ÎŞI VA REDUCE CONSUMUL DE GAZ
Premierul  Ungariei, Viktor Orban, a declarat azi în timpul unei vizite oficiale  în Austria că ţara sa va aplica decizia Uniunii Europene privind  reducerea consumului de gaz. După o întâlnire cu cancelarul austriac  Karl Nehammer, şeful guvernului de la Budapesta a recunoscut că decizia  dăunează Ungariei, care e foarte dependentă de gazul rusesc. El a  precizat însă că guvernul pe care-l conduce se va strădui să reducă în  aşa fel consumul de gaz încât să provoace cât mai puţine pagube ţării  sale. Ungaria e singurul stat al UE care s-a împotrivit planului adoptat  marţi de miniştrii europeni ai energiei, privind reducerea voluntară a  consumul de gaz cu 15 la sută până la sfârşitul lunii martie a anului  viitor. Măsura e menită să reducă dependenţa UE de gazul rusesc.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter