Economic

Bancnotele de 20 şi 100 de lei au fost cel mai des falsificate, anul trecut

Bancnotele de 20 şi 100 de lei au fost cel mai des falsificate, anul trecut

Bancnotele de 20 şi 100 de lei au fost cel mai des falsificate, anul trecut. Datele au fost prezentate de angajaţii Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare. Jurnalistul TVR MOLDOVA, Nicolae Boico, a studiat raportul poliţiei şi vine cu mai multe detalii.

Anul trecut, în Republica Moldova au fost scoase din circulaţie aproximativ trei mii de bancnote false, cu aproape 500 mai puţine faţă de 2021. În total, la Centrul tehnico-criminalistic şi expertize judiciare au ajuns peste 1300 de exemplare. 

Banconta de 100 a fost cea mai falsificată. Urmează cele de 20 de lei, cu puţin peste 400 de cazuri de falsificare. Pe locul trei sunt cele de 200, iar anul trecut au fost scoase din circulaţie 70 de astfel de bancnote.

Experţii criminalişti au descoperit, în 2022, şi aproape o mie de bancnote în valută străină false. 

În trimestrul doi şi trei, oamenii legii au ridicat 440 de bancnote false a câte 5 de mii de ruble. E una dintre cele mai mari capturi din ultimii ani. Au fost tenative de punere în ciculaţie şi a aproximativ 250 de exemplare de 50 de dolari falsificaţi şi aprope 200 de bancnote de 100 în aceeaşi valută. 

Oamenii legii au depistat şi peste 100 de euro falşi. În topul clasamentului pentru valuta europeană sunt bancnotele de 500 şi de 50. În 2022, în Republica Moldova au fost găsite 61 şi, respectiv, 35 de astfel de exemplare neautentice.

Potrivit specialiştilor, cel mai des, leii moldoveneşti sunt falsificaţi prin metoda chimică. Hârtia este mai întâi decolorată cu ajutorul soluţiei de clor, iar după ce se usucă, bancnotele sunt printate la o imprimantă obişnuită.  

BANI FALŞI SCOŞI DIN CIRCULAŢIE  
Sursa: Centrul tehnico-criminalistic şi expertize judiciare

Anul 2021    2768 bancnote    
Anul 2022    2295 de bancnote

LEI MOLDOVENEŞTI FALŞI

Total                                  1311 bancnote  
100 de lei                           756 bancnote
20 de lei                             404 bancnote
200 lei                                  70 bancnote  


BANI STRĂINI FALŞI

Total                                                   984 bancnote

5000 ruble ruseşti                              440 bancnote
50 de dolari americani                       249 bancote  
100 de dolari americani                     186 bancnote     
500 de euro                                61 bancnote
50 de euro                                   35 bancnote


Specialiștii ne avertizează că trebuie să cunoaștem și să fim foarte atenți la elementele de siguranță de pe bancnote. Falsificatorii folosesc uneori  alte banknote, cu valoare mai mica, dar și acestea pot fi ușor depistate.

INA IRJANOVA, şef, Secţia Examinări Documente: „Imaginea, calitatea imaginii, deja dă de gol că bancnota respectivă că nu este autentică. Reproducerea unui microtext sau a unei bancnote false este greu de citit. La bancnota autentică, cât de mărunt nu ar fi, el se vede înscrisul respectiv”.

Există cazuri când banii sunt printaţi şi pe hârtie obişnuită iar falsul este mai ușor de depistat. Chiar și la strângerea în mână, bancnota falsă nu se mai îndreaptă. Un alt element de siguranță este calitatea vopselei applicate.

INA IRJANOVA, şef, Secţia Examinări Documente: „În contralumină, prezenţa filigranului, şi a firului metalizat să fie aproximativ în aceleaşi locuri. Iată deci firul metalizat să vină în faţa portretului lui Ştefan”.

Cel mai des, banii falşi sunt puşi în circulaţie prin tranzacţii la benzinării, în magazine aglomerate sau în pieţe.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Cu acordul şi în prezenţa poliției, vom face un experiment la piața centrală. Am două bancnote false, una de 20 și alta de 100 de lei. Voi merge, împreună cu un inspector, la cîteva tarabe pentru a cumpăra ceva cu acești bani. Să vedem cît de atenti vor fi vînzatorii și dacă vor observa ca bancnotele sunt false”.

Poliţia a făcut recomandări pentru vânzătorii pe care i-am pus la încercare.  

Legislaţia Republicii Moldova prevede până la 15 ani de închisoare pentru fabricarea sau punerea în circulaţie a banilor falşi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter