Justiție

În R. Moldova ar putea fi creată Curtea Anticorupție, o instanță specializată care va prelua cazurile de corupție mare

În R. Moldova ar putea fi creată Curtea Anticorupție, o instanță specializată care va prelua cazurile de corupție mare

În Republica Moldova ar putea fi creată Curtea Anticorupție, o instanță specializată care va prelua cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Este solicitarea preşedintelui Maia Sandu către Parlament şi Guvern, iar deputaţii PAS au confirmat că deja sunt în proces de elaborare a proiectului. Curtea Anticorupție ar putea apărea chiar la sfârşitul acestui an.

În cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, preşedintele Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, a declarat că ideea creării Curţii Anticorupție se regăsea şi în platforma electorală PAS, însă nu erau siguri dacă noua instanţă era necesară.

OLESEA STAMATE preşedintele Comisia Juridică a Parlamentului: „La un moment dat ne-am gândit că poate reuşim fără, ca să nu o creăm o instanță specializată, dar acum văzând cum se mișcă examinarea dosarelor în instanțe şi într-adevăr sunt foarte încărcate, dar şi părţile din proces sunt foarte abile în a tergiversa examinarea dosarelor şi a amâna ședințele la nesfârșit, am zis că fără o instanță specializată probabil nu vom reuşi să fie examinate aceste dosare în termeni cât de cât rapizi. Va fi o instanță specializată compusă dintr-un anumit număr de judecători, în funcţie de dosarele care vom decide să le oferim în competenta acestei instanțe. Pe parcursul anului acesta, până la finele acestui an dar pentru ea avem nevoie de noul CSM.”

Preşedintele Maia Sandu a venit cu acest apel ieri, în plenul Parlamentului unde a declarat că o corupție la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Republicii Moldova.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Un lucru pe care l-am solicitat Parlamentului a fost să creăm Curtea Anticorupție, o Curte specializată care se va ocupa de corupția mare, dar și de corupția din justiție. Pentru că atât timp cât avem corupție în justiție, atât timp eforturile noastre de combatere a corupției sunt în van.”

Maia Sandu a convocat pentru luni Consiliul Suprem de Securitate pentru a analiza reforma Justiției, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor s-a încheiat fără nici un rezultat. Alegerea noii componențe CSM a fost amânată pentru 28 aprilie.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter