Baza NATO de la Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, va găzdui peste 10.000 de militari și familiile acestora după ce lucrările de modernizare se vor încheia, scrie Ronald H. Linden, profesor pensionar de Științe Politice și director de Studii Europene la Universitatea din Pittsburgh, în articolul de opinie apărut în publicația The Hill.
”Odată cu războiul care se desfășoară în Ucraina și Orientul Mijlociu, și relațiile instabile cu Turcia, membru NATO, România a devenit noul aliat indispensabil al Americii”, scrie semnatarul articolului, adăugând că țara noastră găzduiește și baza de la Deveselu, unde se află un sistem de rachete antibalistice Aegis.
Articolul face o trecere în revistă a pașilor și obstacolelor prin care țara noastră a trecut pentru a adera la NATO și spune că, în 2022, amenințarea rusă s-a concretizat prin invadarea Ucrainei, ceea ce vine cu ”un set complex de pericole” pentru România.
Linden notează că România ajută Ucraina din punct de vedere economic, în ciuda complicațiilor care apar în acest context. Distrugerea porturilor și amenințările la adresa transportului comercial au făcut ca Ucraina să apeleze la România pentru ca porturile sale de la Marea Neagră și Dunăre să fie folosite pentru exportul cerealelor, ceea ce i-a pus în pericol pe locuitorii României „deoarece bombele rusești cad chiar peste graniță”.
”În timp ce facilitează tranzitul cerealelor ucrainene, Bucureștiul, în cooperare cu UE, a reușit să evite opoziția acerbă a fermierilor locali observată în Polonia și Ungaria. În plus, România nu și-a făcut de rușine partenerii americani sau europeni alunecând către un partid unic, așa cum sa întâmplat în Polonia și Ungaria”, mai scrie autorul articolului.
Vorbind despre situația politică din țara noastră, el amintește că ”partidele de centru-stânga (social-democrați) și de centru-dreapta (naționali liberali) și-au schimbat controlul în mod pașnic și chiar au guvernat împreună pentru o perioadă. La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, cele două partide au cooperat pentru a stopa ascensiunea Alianței pentru Uniunea Românilor, un partid naționalist anti-UE, anti-NATO”.
Poziția Bucureștiului a nemulțumit Moscova, mai notează The Hill, adăugând, în acest context, că ”probabil cel mai mare pericol pentru România” este perspectiva de a avea un vecin – Republica Moldova – dominat de Rusia.
Ronald H. Linden își încheie articolul amintind că strigătul anticomuniștilor din România imediat după al Doilea Război Mondial a fost ”Vin americanii!”.