Social

Stână modernă la Floriceni, raionul Soroca

Stână modernă la Floriceni, raionul Soroca

O fermă din nordul Republicii Moldova a devenit una model, după ce proprietarii au urmat cursuri de instruire în domeniul antreprenoriatului. Este afacerea familiei Bârtea din satul Floriceni, raionul Soroca, care are o fermă cu 400 de oi și capre. Stâna este dotată cu utilaje moderne şi a fost înregistrată oficial, devenind astfel eligibilă pentru sprijin financiar.

Ferma familiei Bârtea a crescut treptat, de la zece oi la peste 400 de capete. Pentru a-şi dezvolta afacerea, Cristina Bartea a urmat un curs de instruire în domeniul antreprenorialului.

CRISTINA BÂRTEA antreprenoare: Foarte multe am învățat, cum să începem un plan de afacere, cum să ne facem bugetul, nu știam nimic despre contabilitatea care trebuia condusă.

Ulterior, soţii au participat la un concurs al ideilor de afaceri, unde au câștigat un grant în valoare de aproape 82 de mii de lei. Cu aceşti bani au cumpărat o presă de balotat furajele.

VITALIE BÂRTEA antreprenor: Am făcut anul acesta vreo 4000 de tiucuri. Le facem din hlujdani, fân, liţere şi pai. Trebuie mai înainte să greblăm cu tractorul şi apoi facem tiucurile.

Cursurile au determinat-o pe Cristina să-și înregistreze activitatea. Acum, ferma de la Floriceni este una dintre puținele din Republica Moldova cu acte în regulă. Acum, proprietarii vor putea accesa subvenții de la stat și credite pentru a-și dezvolta afacerea.

CRISTINA BÂRTEA antreprenoare: Am dori alte ocoale, mai moderne, să tragem lumină, să dispunem de niște aparate de mult.

Antreprenoarea a învățat cum poate stabili prețul pentru produsele lactate, cum să-şi promoveze marfa sau să creeze o rețea de clienți fideli.

CRISTINA BÂRTEA antreprenoare: În zilele noastre sunt foarte puţini oameni deja care se ocupă cu creşeterea oiţelor. Caşul, brânza produsele noastre sunt foarte întrebate, de aceea îţi dă aripi pentru a lucra.

Activităţile au loc în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare, o inițiativă lansată de Organizația Internațională a Muncii. Pe parcursul anului 2023, peste 420 de persoane din raioanele Soroca și Rezina au beneficiat de formare antreprenorială, 260 de șomeri au fost plasați în câmpul muncii, iar 150 de persoane au lansat sau și-au extins afacerile.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter